Sam Dille
Sam Dille Wetenschap 31 dec 2020
Leestijd: 2 minuten

Wetenschappers ontdekken onheilspellende donkere vlek op Neptunus

NASA’s Hubble-ruimtetelescoop heeft tientallen jaren besteed aan het observeren van de verste uithoeken van het heelal. De laatste ontdekking van de telescoop is wel heel indrukwekkend. Wetenschappers die de Hubble gebruiken om Neptunus te observeren, ontdekten namelijk een donkere vlek, die iets onheilspellends doet met de mega-planeet. Is er een storm op Neptunus?

De zwarte vlek is eigenlijk een zware storm die vanaf de aarde te zien is. De storm bewoog zich naar het zuiden van de planeet toen wetenschappers hem spotten in 2019. Nu verandert ze storm van koers. Dit onthult NASA in een nieuwe blogpost. De storm gaat terug naar het noorden, wat ernstige gevolgen heeft voor Neptunus.

Een nieuwe storm op Neptunus

Naast de richtingsverschuiving van de storm op Neptunus, blijkt er ook een nieuwe storm in aantocht te zijn. Het is niet zomaar een storm: hij is waarschijnlijk veel groter en krachtiger. Na verloop van de tijd verdween de kleinere storm zelfs helemaal uit het zicht en had de grote storm vrij spel.

Storm Neptunus
Hier zie je duidelijk de verschillende stormen razen. (Afbeelding: NASA)

“We zijn enthousiast over deze waarnemingen omdat deze nieuwe zwarte vlek mogelijk deel uitmaakt van het verstoringsproces van de eerste vlek”, zei Michael H. Wong van de University of California. “Deze storm op Neptunus is een proces dat nog nooit is waargenomen. We hebben enkele andere donkere vlekken zien vervagen en verdwijnen, maar we hebben nog nooit verstoringen gezien.”

De stormen zijn enorm

Als je je afvraagt ​​hoe groot deze stormen precies zijn, bereid je dan maar alvast voor. Hoewel ze er misschien uitzien als kleine vlekjes, zijn deze stormen enorm. De grotere storm zou ongeveer 7400 kilometer in doorsnede zijn. De kleinere strekt zich daarentegen uit over 6200 kilometer. De grotere storm zou de hele Atlantische Oceaan hier op aarde volledig kunnen overspoelen. Bizar!

Een van de andere mysteries rond de storm is dat hij de lichtgekleurde ring rond de storm verloren lijkt te zijn. Die had de Hubble in 2018 voor het eerst ontdekt. Er is nog heel veel wat wetenschappers niet weten over hoe stormen op Neptunus werken. Hierdoor is de verandering van stormen op geen enkele manier te verklaren. Hopelijk weten over een aantal jaar meer.

Het houdt niet op met de mysteries

De ruimte staat bekend om haar lastig te identificeren objecten. Daarom hebben we nog een leuk mysterie voor je klaarliggen. Er zijn namelijk vreemde plasmabellen ontdekt in het heelal. Is er reden tot paniek? Je leest het hier.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
Wetenschappers ontdekken onheilspellende donkere vlek op Neptunus
Sluiten