Lisanne Beijen
Lisanne Beijen | LinkedIn Tech 29 jan 2018

Oeps: fitnesstracker Strava legt locaties geheime militaire basissen bloot

Apps die je kunt gebruiken tijdens het hardlopen om data over je training bij te houden kunnen handig zijn. De data die wordt verzameld over je locatie kan bijvoorbeeld helpen om je routes te optimaliseren. Het opslaan van al deze data kan ook nadelen met zich meebrengen. Zo zijn er gegevens beschikbaar die precies laten zien waar zich geheime militaire basissen bevinden, dankzij de verzamelde gegevens op de fitness-app Strava.

Heat map van Strava handig en onthullend

Strava is de maker van een app waarmee je je fitness kunt tracken. De app maakt gebruik van je mobiele GPS-gegevens (via je smartphone of een wearable als Fitbit) om te bepalen wanneer en waar gebruikers aan het sporten zijn. Op die manier fungeert de app als een soort van sociaal netwerk voor sporters.

Afgelopen november lanceerde Strava een heat map waarop de activiteit van gebruikers over de hele wereld te zien is. Deze datavisualisatiekaart bevat informatie over zeker een miljard gebruikers wereldwijd. De kaart geeft een tof beeld over hoeveel mensen de app gebruiken en op welke plekken de meeste mensen actief zijn. Als je de heat map bekijkt dan vallen vooral de grote opgelichte plekken op. Een analist wist echter wat bijzonders op te merken na wat zoek en speurwerk.

Strava

Nathan Ruser, een lid van het United Conflict Analysts-instituut, merkte op dat het mogelijk is om op basis van de GPS-gegevens van gebruikers in bepaalde landen, militaire basissen van de VS en van andere landen te herkennen. Steden zijn gemakkelijk te herkennen op de kaart, maar in afgelegen gebieden zijn er ook bepaalde plekken die duidelijk oplichten. In landen als Syrië, Afghanistan en Somalië is het gebruik door locals niet zo groot, en valt het des te meer op dat deze actieve plekken onderdeel moeten zijn van een militaire basis.

Met een rondje rennen je locatie verklappen

Strava biedt geen privé-modus aan die geen informatie deelt buiten de app. Volgens het bedrijf is de kaart alleen gebaseerd op publieke data. Het zou dus kunnen dat de militairen de data van hun rondjes hardlopen publiekelijk delen zonder het door te hebben.

Veel militaire complexen zijn op verzoek van overheden niet opgenomen in Google Maps en Apple Map. Een woordvoerder van de US Central Command heeft aan de Washington Post laten weten dat het leger aan het kijken is naar de implicaties die de kaart met zich meebrengt. De looproutes van de militairen kunnen nu de locaties van geheime basissen vrijgeven.

Als een persoon de Strava gebruikt dan is die informatie wellicht niet zo veelzeggend. Als een groep mensen de app gebruikt dan kan de data veel meer informatie geven over de activiteiten van de groep. De heat map van Strava laat zien dat gebruikers zich bewust moeten zijn van de data die ze delen met de wereld. Het trouwens is niet voor het eerst dat er opvallende beelden worden gespot op een kaart. Heb je deze beelden op Google Maps al gezien?

Reageer op artikel:
Oeps: fitnesstracker Strava legt locaties geheime militaire basissen bloot
Sluiten