De cijfers rond streamen rijzen de pan uit: dit moet je weten

Streamen wordt steeds populairder. 79% van de totale winst in de muziekindustrie komt door deze moderne manier van muziek beluisteren. Dat blijkt uit een onderzoek van de Recording Industry Association of America (RIAA).

RIAA is een Amerikaanse handelsorganisatie die de muziekindustrie van de VS vertegenwoordigt. Het instituut meldt dat streamingdiensten als Apple Music, Spotify en Pandora samen goed waren voor een winst van 8,8 miljard dollar in het afgelopen jaar.

Streamingdiensten domineren in de muziek

Vergeleken met 2018 is de winst van muziekstreamingdiensten daarnaast toegenomen met 20 procent. Een groot deel van die winst, 6,8 miljard dollar, is te danken aan betaalde abonnementen die je kan afsluiten bij bijvoorbeeld Spotify. Deze winst maakt daarmee meer dan 60 procent deel uit van de totale winst van de Amerikaanse muziekindustrie.

“Muziek wordt niet digitaal, maar is dat al. Het is een voorloper als bedrijf waar de digitale wereld de eerste prioriteit heeft,” aldus Mitch Glazier, CEO van RIAA.

Glazier vindt het daarnaast belangrijk dat er een gezond klimaat komt in de muziekindustrie waarin alle vormen van muziek eerlijk gewaardeerd en beloond worden. “We realiseren nog steeds niet wat de digitale wereld voor de muziekwereld kan betekenen,” aldus Glazier.

Binnen de afgelopen tien jaar zijn streamingdiensten in de muziek van kleine jongen uitgegroeid tot de dominante factor. Daarmee is zowel fysieke muziek in de vorm CD’s en LP’s als concepten als iTunes ingehaald. In 2009 genereerde fysieke muziek nog bijna 60 procent van de totale winst.

Spotify
Spotify op je smartphone. (Afbeelding: Pixabay / StockSnap)

De opkomst en neergang van iTunes

Apple wist met iTunes en de iPod het luisteren naar muziek op revolutionaire wijze te veranderen. Door beiden kon je opeens veel muziek met gemak in je broekzak meenemen. Dat Apple vorig jaar met iTunes stopte met het los aanbieden van downloadbare muziek, liet zien dat streamen ook voor het bedrijf uit Cupertino inmiddels belangrijker was geworden. De muziekdienst van Apple maakt wereldwijd voor bijna twintig procent deel uit van de totale markt van muzikale streamingdiensten.

Spotify is nog altijd de meest gebruikte aanbieder als streamingdienst in de muziek. Het bedrijf uit Zweden heeft wereldwijd meer dan 35 procent van de markt in handen.

Reageer op artikel:
De cijfers rond streamen rijzen de pan uit: dit moet je weten
Sluiten