Streamingdienst Tidal biedt muziek op CD-kwaliteit, maar kun je dat wel beluisteren?

Gisteren betrad Jay Z het podium om samen met een groot aantal bekende artiesten de streamingdienst Tidal een nieuw leven te schenken. Het evenement had uiteraard veel bekijks en zoals je in de onderstaande video kunt zien is dat niet geheel onterecht. Volgens Jay Z schrijven de artiesten namelijk geschiedenis met de lancering van het nieuwe Tidal. Maar waarom is deze streamingdienst zo speciaal als er al genoeg bestaan. Het is namelijk opvallend dat je voor het meest uitgebreide abonnement 19,99 euro per maand moet betalen. Dit is bijna het dubbele van wat concurrenten vragen, dus we zijn erg benieuwd wat Tidal dan precies meer biedt dan z’n voorgangers.

Tidal

Via Tidal kun je naar 25 miljoen nummers luisteren in een kwaliteit die hetzelfde is als die van een CD. Dit zou aanzienlijk beter moeten zijn dan bij andere streamingdiensten. De muziek op Spotify speelt bijvoorbeeld op 320 kbps af, de hoogst haalbare kwaliteit van een mp3, en dit is bij Tidal 1411 kbps. Naast een hoge muziekkwaliteit heeft Tidel nog een paar mooie functionaliteiten. Zo kun je er muziek mee zoeken net zoals met Shazam, je kunt je favoriete muziek offline beluisteren en je kunt naar de 75.000 muziekvideo’s in HD-kwaliteit kijken. Deze laatste mogelijkheden vinden we ook bij verschillende concurrenten terug. Tidal zal zich dan ook voornamelijk onderscheiden op de kwaliteit van de muziek. Maar wat kunnen we daarvan verwachten?

Geluidskwaliteit

Bij een betere geluidskwaliteit stellen we al snel dezelfde vraag als bij de alsmaar scherper wordende schermen. Zullen we het verschil in kwaliteit nog wel merken? Het antwoord is ja, maar het ligt er wel aan hoe je Tidal gaat gebruiken. De geluidskwaliteit wordt namelijk door jouw apparatuur beïnvloed. Als je bijvoorbeeld via je phone luistert moet het digitale signaal worden omgezet naar een analoog signaal en dit doet je phone met een DA-converter. Maar niet alle toestellen hebben dezelfde DAC, waardoor de geluidskwaliteit veel minder goed klinkt op bijvoorbeeld een Galaxy Note 4 dan op een LG G3. Daarnaast hangt de kwaliteit van de muziek ook af van de koptelefoon waarmee je het luistert. Zo wordt die nauwelijks beperkt als jij over een headphone van bijvoorbeeld Denon of Bose beschikt, maar met je iPhone headphones kun je beter naar Spotify blijven luisteren. De muziek op Tidal zou ‘lossless‘ moeten zijn, waarmee wordt bedoeld dat je een nummer volledig kunt luisteren zonder dat er iets is weggelaten om het bestand kleiner te maken. In de praktijk zal het effect van ‘lossless‘ geluid niet op elk apparaat hetzelfde zijn.

Is de dienst twintig euro per maand waard?

Op dit moment zijn de meningen erg verdeeld over Tidal. Door de grote hoeveelheid artiesten die erbij betrokken is lijkt het een hype te zijn. Toch biedt de dienst met de zuivere geluidskwaliteit wel iets nieuws. Als je over de juiste apparatuur beschikt en je bent bereid om 19,99 euro per maand voor betere geluidskwaliteit te betalen dan is Tidal een optie. Zijn jouw phone en koptelefoon niet van al te hoge kwaliteit? Blijf dan lekker Spotify gebruiken of één van de andere diensten. Ben je benieuwd of jij het verschil in geluidskwaliteit kunt horen? Check de bovenstaande video of deze website. Tidal uitproberen? Dat kan hier voor 9,99 euro per maand of voor 19,99 euro per maand. Met het goedkoopste abonnement heb je toegang tot alles wat Tidal biedt, alleen kun je de muziek niet op hoge kwaliteit streamen.

Reageer op artikel:
Streamingdienst Tidal biedt muziek op CD-kwaliteit, maar kun je dat wel beluisteren?
Sluiten