Tech 20 dec 2018 Mark Hofman

Google’s schokkende geheim: iPhone vs Android strijd voorbij?

De strijd tussen iPhone en Android is er eentje die al jaren lang gevoerd wordt, maar anno 2018 belangrijker dan ooit lijkt te worden. We worden steeds meer afhankelijk van smartphones en veiligheid begint ook steeds belangrijker te worden. En waar de strijd tussen welk systeem het lekkerste werkt er een is waar we nooit een definitief antwoord op krijgen, valt er op het geval van veiligheid wel een conclusie te trekken. Eentje die getrokken wordt door een schokkende ontdekking van Forbes. Is de strijd gestreden? 

Google’s schokkende geheim

Of je nu een iPhone of Android gebruiker bent: je huidige systeem werkt het allerbeste. Daarom is deze strijd ook een onzinnige, omdat het puur op voorkeur gebaseerd is. Maar waar deze strijd misschien geen definitief antwoord kan bevatten, is dat op het gebied van veiligheid wel anders. Beide systemen zijn voorzien van smartphones met gezichtsherkenning om het toestel mee te ontgrendelen. En waar we op dit moment verwachten dat de feature op beide besturingssystemen veilig is, schijnt dat niet zo te zijn. Dit komt naar buiten in een test van Forbes.

Forbes investeerde flink wat centen voor een 3D model van het hoofd van de journalist die de test uitvoerde. Hiermee probeerde hij verschillende telefoons te ontgrendelen, om te zien hoe veilig de software eigenlijk is. Voor de test gebruikte hij een Galaxy S9, OnePlus 6, Galaxy Note 8, LG G7 en Apple’s iPhone X. Vier Android toestellen tegenover een Apple toestel dus. Maar het resultaat van de test is bijna shockerend te noemen. Waar de Android toestellen namelijk gemakkelijk ontgrendelde, wist de Apple iPhone X zijn mannetje te staan.

“Als je een Android gebruiker bent, kijk dan nu weg van je scherm. We hebben vier van de populairste toestellen met Google’s besturingsysteem gebruikt en een iPhone om te zien hoe makkelijke gezichtsherkenning te omzeilen valt. Alle Android toestellen ontgrendelde met het neppe hoofd! Apple’s toestel wist daarentegen zijn mannetje te staan en was ondoordringbaar.”

iPhone vs Android: strijd gestreden?

Google’s grote geheim is dus dat Android helemaal niet zo veilig is als veel mensen denken. Het is algemeen bekend dat het besturingsysteem vatbaarder is voor malware, maar op het gebied van gezichtsherkenning was iedereen toch best overtuigd dat het met de veiligheid wel goed zat. Niet dus. Waar Apple‘s iPhone alleen met het echte hoofd te omzeilen was, gingen de Android toestellen in een fractie van een seconde open. En dat is een probleem.

Android Pie

De strijd is op het gebied van veiligheid zo goed als gestreden. iPhones hebben in de loop der jaren bewezen een stuk veiliger te zijn, wat door deze nieuwe test nog maar eens verduidelijkt wordt. Op de overige gebieden, zoals gebruiksvriendelijkheid, valt er nog genoeg te bewijzen. Maar nogmaals: dat is een strijd die gestreden wordt op basis van voorkeur en geen harde feiten.

Reageer op artikel:
Google’s schokkende geheim: iPhone vs Android strijd voorbij?
Sluiten