Noah Korevaar
Noah Korevaar | LinkedIn Tech 23 jan 2018

Student haalt bak geld met Bitcoin binnen door schoolopdracht

Bitcoin is de afgelopen jaren drastisch in waarde gestegen. Daardoor hebben er in het verleden transacties plaats gevonden, die achteraf gezien met bizar veel geld gepaard gingen. Pizza’s die een paar ton waard zijn, boeken die gekocht worden voor een prijs waarmee je nu een huis zou kunnen kopen. Dat overkwam ook Sander Wuyts. Hij profiteerde daar echter juist van.

Belgische student lost complexe puzzel op

Sander Wuyts is doctoraatstudent aan een Belgische universiteit. Hij deed mee aan een wedstrijd die in januari 2015 van start ging. De gerenommeerde Britse wetenschapper professor Nick Goldman verborg een geheime boodschap in een tube DNA. De eerste die de boodschap wist te ontcijferen, kreeg een Bitcoin. Aan het begin van de wedstrijd was een enkele Bitcoin nog 180 euro waard.

Sander Wuyts Bitcoin DNA
Sander Wuyts

Een flinke prijs voor een student, dacht men toen nog. Niemand voorzag echter wat er de jaren erna zou gaan gebeuren. De jonge wetenschappers kregen tot 21 januari 2018 de tijd om erachter te komen wat de boodschap inhield. Drie jaar lang dus! Dat was ook wel nodig: tot eind 2017 kreeg nog niemand het voor elkaar.

1 Bitcoin als beloning

Na een fanatieke hackathon kreeg Wuyts het toch voor elkaar. Hij zette samen met zijn collega’s alles op alles om de DNA uit te lezen. En ja hoor, vlak voor de deadline wisten ze de complexe puzzel op te lossen. Het DNA verborg stiekem de instructies om de cryptocoin binnen te halen, naast een aantal andere zaken zoals een logo van het European Bioinformatics Institute.

Bitcoin ruilen

Hoera, de jonge wetenschapper had opeens een Bitcoin in de pocket. Ondertussen waren ze echter drie jaar verder, en had de digitale munt een explosieve stijging doorgemaakt. Opeens heeft de Belg nu maar liefst 9000 euro tot zijn beschikking. Dat is wel iets anders dan 180 euro.

Wetenschappelijke meerwaarde telt

Tegenover een Vlaamse publicatie vertelde Wuyts dat hij wellicht zijn coin op het juiste moment gaat verkopen. Hij is van plan om een deel ervan te gebruiken voor zijn eigen onderzoek. Daarnaast wil hij natuurlijk zijn ijverige collega’s bedanken. Ook kan zijn doctoraatsverdediging nu net wat feestelijker worden aangekleed. Bovenal is hij echter trots op de wetenschappelijke meerwaarde.

Zijn oplossing laat zien dat DNA zeer bruikbaar is om data mee op te slaan. Dat biedt intrigerende mogelijkheden, vooral in de toekomst. De ambitieuze Belg hoopt daar met verder onderzoek meer over te weten te kunnen komen. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief voor het laatste nieuws rondom cryptocoins.

Reageer op artikel:
Student haalt bak geld met Bitcoin binnen door schoolopdracht
Sluiten