Noah Korevaar
Noah Korevaar | LinkedIn Tech 28/03/2018

Studenten stoppen massaal studentenlening in Bitcoin

Vorig jaar ontstond er een gigantische hype rondom cryptocurrency, en dan hebben we het vooral over Bitcoin. De digitale munt bleef record na record breken. Opeens klom Bitcoin binnen een jaar van 1000 dollar naar 17000 dollar, en dan wil je ook als cynicus de boot niet meer missen. Gratis geld!

Amerikaanse studenten stoppen studentenlening in Bitcoin

Althans, zo voelde het. De realiteit pakte toch iets anders uit. Begin dit jaar zakte de cryptomarkt in, met een hoop teleurgestelde investeerders als resultaat. Tja, ook dat is de volatiliteit waar je eerder van profiteerde. Maar welke doelgroep steekt nou echt massaal zijn geld in Bitcoin?

Dat zijn waarschijnlijk vooral de internet-savvy consumenten. Oftewel, studenten. Ome DUO levert de portemonnee, die men vervolgens gebruikt om in Bitcoin te investeren. De jonge professionals rekenen zich al rijk. Studeren, bier drinken en toch rijk worden! Mooier kan het niet toch?

Bitcoin daling

Helaas zijn hier nog niet echt cijfers over. Hoeveel studenten er echt in steken, blijft dus voorlopig een mysterie. Gelukkig is er een ander land waar wel onderzoek naar dit fenomeen is gedaan: Amerika. Studentenleningen worden daar niet enkel voor wat lesboeken, pennen en collegegeld gebruikt..

Uit een recent onderzoek blijkt dat een op de vijf studenten daar zijn studiefinanciering in Bitcoin steekt. De Amerikaanse publicatie The Student Loan Report hield een enquete onder 1000 studenten. De vraag was simpel: heb jij je studentenlening gebruikt om in cryptocurrencies zoals Bitcoin te investeren?

Niet iedereen vindt het ethisch helemaal correct, maar de regels staan het toe.

Maar liefst 21,2 procent van de ondervraagde studenten antwoordde daar bevestigend op. Maar liefst een op de vijf Amerikaanse studenten heeft dus met zijn studentenlening crypto gekocht. Velen van hen leven expres wat extra geld, bovenop wat ze daadwerkelijk voor studiemateriaal nodig hebben.

Blockchain bitcoin

Compleet legaal

Is een investering in Ethereum of Bitcoin lucratiever dan het investeren in je studie? Kijkende naar vorig jaar is het antwoord nog steeds een volmondig ‘Ja!’, maar de vraag is of dat dit jaar ook het geval is. Voorlopig is het in Amerika in ieder geval nog compleet legaal om zo je studentenlening in te zetten.

Niet iedereen vindt het ethisch helemaal correct, maar de regels staan het toe. De schuld die je er zelf mee opbouwt, is je eigen verantwoordelijkheid. In Nederland zetten veel studenten immers ook gewoon hun studiefinanciering op een spaarrekening, om zo geld te verdienen met de (schrale) rente. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van de cryptomarkt!

?Lees ook: Bitcoin prijs blijft dippen, maar er is hoop volgens experts

Reageer op artikel:
Studenten stoppen massaal studentenlening in Bitcoin
Sluiten