Jelle van Es
Jelle van Es | LinkedIn Tech 11 sep 2018

Studenten TU/Delft winnen James Dyson award met diagnose-apparaat malaria

Elk jaar wordt de James Dyson Award gehouden. Dyson ken je natuurlijk van de verschillende stofzuigers. Het betreft een internationale designprijs, waarmee Dyson jonge ontwerpers wil aanmoedigen om zelf iets uit te vinden. Daarbij is er eigenlijk één duidelijk doel: los een probleem op waarbij je meer doet met minder. Dit jaar is de nationale prijs uitgereikt aan studenten van de TU/delft. Zij hebben een 3D geprint diagnose-apparaat tegen malaria met een oude smartphone bedacht.

Studenten winnen de James Dyson Award met diagnose-apparaat tegen malaria

Zoals je wellicht wel weet is malaria een groot probleem in tropische en subtropische landen. Jaarlijks worden maar liefst 212 miljoenen van malaria gemeld en is er een kans dat de patiënten er uiteindelijk aan overlijden. Het probleem zit hem daarbij voornamelijk in goed opgeleid personeel en diagnosemateriaal dat de ziekte kan vaststellen.

Het gevolg daarvan is dat men het malaria medicijn inneemt zonder dat de dokter dat heeft voorgeschreven. Als gevolg daarvan wordt malaria meer resistent tegen de medicijnen en is het weer lastiger om te genezen. Het device van de studenten moet er voor zorgen dat de diagnose beter gesteld kan worden.

malaria

Het apparaat wordt de Excelscope genoemd en hergebruikt een oude smartphone. In een 3D geprint systeem kan de smartphonelens malariaparasieten in bloedmonsters opsporen. De analyse gaat automatische en werkt via een algoritme. Het moet er voor zorgen dat het voor dokters makkelijker, goedkoper en sneller wordt om de ziekte vast te stellen en op die manier de juiste medicijnen voor te schrijven.

malaria

Een bijkomend voordeel is dat de Excelscope niet om het elektriciteitsnetwerk hoeft worden aangesloten of een mobiele verbinding nodig heeft. Het werkt met een oplaadbare back-upbatterij en een SD-kaart om de gegevens af te lezen en over te dragen.

malaria

Met het winnen van de natoinale prijs heeft de groep van zes studenten een prijs van 2.200 euro gewonnen. Ook dingen ze mee met de internationale prijs. De winnaar daarvan komt uit één van de 22 deelnemende landen en wordt midden oktober uitgekozen. Daarbij is er een hoofdprijs van 33.500 euro weggelegd. Meer over Dyson vind je hier.

Reageer op artikel:
Studenten TU/Delft winnen James Dyson award met diagnose-apparaat malaria
Sluiten