Succes op LinkedIn: 5 tips om beter voor de dag te komen in 2020!

Voordat je een sollicitatiegesprek hebt, sta je ongetwijfeld even voor je kledingkast en de spiegel en denk je na over hoe je jezelf gaat presenteren. Je wilt immers goed voor de dag komen. Wie slim is zorgt er echter voor dat hij online net zo goed voor de dag komt als in real life. Een goed verzorgd profiel op LinkedIn is anno 2020 minstens zo belangrijk.

Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om je LinkedIn-profiel een boost te geven. Dit vergt vaak niet veel tijd, maar simpelweg even wat serieuze aandacht. Met de onderstaande vijf tips maak je van jouw LinkedIn-profiel een serieus online visitekaartje.

1. Kies de juiste profielfoto en achtergrondfoto

Heb je een vage selfie of een uitgeknipte familiefoto als profielfoto op LinkedIn? Ga je dan even schamen en verander je profielfoto daarna in een professioneler plaatje. LinkedIn is niet je Facebook-pagina waarop je vakantieverhalen deelt met familie en vrienden; het is een platform dat functioneert als online visitekaartje voor (potentiële) zakelijke contacten. Kies daarom een profielfoto die recent is, waarop je gezicht duidelijk zichtbaar is en die representatief is voor jou als werknemer.

Denk hierna na over een achtergrondfoto voor je profiel op LinkedIn. Het is niet verplicht om een achtergrondfoto of een foto voor de header in te stellen, maar hiermee kun je wel wat extra aandacht trekken naar je profiel. Mits je de juiste foto kiest natuurlijk. Dit biedt dus extra mogelijkheden om je profiel te laten opvallen en te personaliseren.

LinkedIn app
LinkedIn app (Afbeelding: Martin Bureau / AFP)

2. Wat staat er in je LinkedIn titel?

Je functie invullen als je titel op LinkedIn is prima maar wel een beetje zonde van de ruimte. De titel verschijnt onder je naam en heeft veel meer potentieel. Zo kun je in deze regel in steekwoorden of in een korte zin uitdrukken wat jouw rol inhoudt of hoe jij die invult. Je bent namelijk meer dan een simpele functieomschrijving, dus laat dat ook zien.

3. Voeg een pakkende samenvatting toe aan je profiel op LinkedIn

In je titel op LinkedIn kun je slechts in het kort beschrijven wie jij bent en wat jouw rol is. Gebruik daarom de samenvatting om hier meer context aan te geven. Dit is dé plek om je eigen verhaal te vertellen, waar de rest van je profiel waarschijnlijk uit een aantal titels en diploma’s bestaat die weinig zeggen over jouw persoonlijke kwaliteiten en skills.

4. Een beetje zelfpromotie: benoem je relevante skills en kwaliteiten

Niemand kijkt op van schaamteloze zelfpromotie op LinkedIn. Voeg daarom je persoonlijke kwaliteiten en skills ook toe aan je profiel. Het is wel belangrijk dat je deze skills en kwaliteiten ‘regelmatig’ update. Bijvoorbeeld als je van baan switcht. Scroll daarom zo nu en dan door dit lijstje om te verwijderen wat niet meer relevant is en toe te voegen waar jij in uitblinkt.

thuiswerken LinkedIn
Werken vanuit huis (Afbeelding: EPA/Felipe Trueba)

5. Deel relevante content op je LinkedIn-feed

We kennen allemaal wel een paar contacten op LinkedIn die te pas en te onpas allerlei artikelen delen, liken en comments achterlaten. Dit raden we niet aan. Wil je iets delen? Of ergens op reageren? Houd dan in je achterhoofd dat het ‘publiek’ is die jouw acties ziet je zakelijke contacten zijn en niet je Facebook-vrienden. Deel dus alleen relevante content op je feed die te maken heeft met waar jij als professional voor staat. Zo laat je jouw (zakelijke) interesse zien en leg je wellicht nieuwe lijntjes uit voor toekomstige projecten of samenwerkingen.

Reageer op artikel:
Succes op LinkedIn: 5 tips om beter voor de dag te komen in 2020!
Sluiten