Ilona Braam
Ilona Braam Culture 16 dec 2018

Kunstenares laat zien dat je ook in een rolstoel gewoon kunt duiken

Als je in een rolstoel zit ben je relatief beperkt in wat je allemaal kunt doen. Toch is er meer mogelijk dan de meeste mensen waarschijnlijk denken. De multimedia en performance kunstenares Sue Austin zit bijvoorbeeld in een rolstoel, maar laat zich daardoor absoluut niet beperken. Zo besloot ze zelfs met stoel en al een duik te nemen in de buurt van Sharm el Sheik in Egypte en we moeten zeggen dat het een wonderbaarlijk sierlijk tafereel is.

Onderwater in een rolstoel

In 2012 kreeg de artieste in verband met de Paralympische spelen de opdracht om mensen te inspireren en dat is haar zeker gelukt. Dat was de start van het Creating the Spectacle! project, waarin ze laat ze wat je allemaal wel niet kan terwijl je in een rolstoel zit. In de onderstaande video is Astin onder water te zien, terwijl ze soepeltjes navigeert door het bijna buitenaardse tafereel. Soms lijkt het zelfs op een soort dans, dat door het water een extra dramatische touch krijgt.

Meer inspiratie, minder misconcepties

Een zuurstoffles zorgt ervoor dat ze gewoon kan ademen en de stoel is verder uitgerust met propellers om vooruit te komen. Aangepaste finnen zorgen er weer voor dat er genavigeerd kan worden door het water. Door haar performance inspireert ze niet alleen andere mensen, maar zorgt ze er ook voor dat bepaalde misconcepties de wereld uit worden geholpen. Via haar Ted Talk weet ze zelfs nog meer te inspireren.

Sue Austin onderwater rolstoel

Als je er niet zo mee bezig houdt kan het erop lijken dat rolstoelen jaar na jaar hetzelfde blijven. Er zijn echter best wat technologische ontwikkelingen op het gebied gaande. Zo is deze rolstoel gemaakt met Formule 1 technologie en kan deze zelfs gewoon de trap op.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Froot

Reageer op artikel:
Kunstenares laat zien dat je ook in een rolstoel gewoon kunt duiken
Sluiten