Daniel Koster
Daniel Koster Gaming 16 dec 2016

Gaming WANT: is Super Mario Run die 10 euro waard?

Yeeeeeees, eindelijk is-ie daar, Super Mario Run. Op deze manier kun jij het spel nu downloaden én spelen. Maar is die game het spelen waard? Hierbij onze ongezouten mening in deze Super Mario Run review.

Het leek ons cool om te kijken of het spel de investering waard is. Je kunt ‘m namelijk gratis spelen, maar dan zijn je opties beperkt. Ach, laten we eerst bij het begin beginnen en überhaupt bespreken of Super Mario Run leuk is.

Super Mario Run review: we likelove

Laten we meteen je angst wegnemen: Super Mario op de iPhone is puur genieten. Je kunt vrijwel direct beginnen met spelen. Zoals we hier al vertelden heb je drie modi: ‘Wereldreis’, ‘Toad-race’ en ‘Mijn koninkrijk’.

Wereldreis is vanaf minuut één genieten

Wereldreis is voor ons de nummer één. Deze modus komt het meest overeen met de oude vertrouwde Mario waarin je levels moet uitspelen. Er zijn zes werelden die elk vier levels kennen. Het eerste level is simpel, maar daarna wordt het al gauw lastiger. De levels zijn ontzettend origineel en compleet verschillend van elkaar, wat elk level weer een feestje maakt.

Je hebt allerlei verschillende manieren van combo-jumps. Die hoef je niet altijd in te zetten, maar als jij een hoge score wilt neerzetten is dat wél essentieel. Wanneer jij een tijdje aan het gamen bent ga je daadwerkelijk vooruit en dat zorgt ervoor dat je niet snel op Mario Run bent uitgekeken.

Dat komt ook door kleine tweaks, zoals dat je gekleurde munten kunt verdienen. Die zijn uiteraard lastiger om te pakken, maar zijn ook meer waard. De échte kracht zit ‘m erin dat de game geen rechtstreekse kopie is. Super Mario op de Nintendo kennen we wel. Dit is iets nieuws, maar zeker met de kracht en herkenbaarheid van de oude Mario spellen.

Een minder puntje is dat je slechts drie levels kunt spelen voordat je moet gaan betalen. Dat kost je 9,99 euro. Leg je dat geld neer, dan kun je meteen verder spelen. En geloof ons, om enkel die reden is dat geld het dubbel en dwars waard.

Nóg uitdagender? Yoga-race is knap lastig!

Maar goed, het probleem is en blijft dat je op een gegeven moment alle levels hebt uitgespeeld. Gelukkig biedt het spel genoeg anders. De Yoga-Race vinden wij goed gevonden. Via deze modus speel je online tegen andere spelers.

Je moet je dan onderscheiden op twee manieren. Door munten te pakken én toffe jump-combo’s te maken. Dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Vooral omdat je telkens die druk van de andere speler ziet én voelt. Win je? Dan verdien je munten en toads die je voor de derde modus kunt gebruiken. Verlies je? Dan raak je die toads kwijt.

Deze game is kwalitatief sterk, gaat je lang vermaken én altijd te spelen omdat-ie op je smartphone staat.

Al met al vinden we deze modus ontzettend vermakelijk. Je gaat met een heel ander gevoel het spel in en bent wederom geboeid. Nice one, maar dat is nog niet alles.

Je eigen koninkrijk bouwen

Tot slot je eigen imperium bouwen. Wij vinden die modus nog ietwat onduidelijk, maar dat komt omdat wij ons vooral op de andere twee modi hebben gestort. Via de laatste modus kun je je eigen koninkrijk invulling geven.

Je hebt huizen, decoraties en meer. Via deze huizen kun je uiteindelijk ook andere personages vrijspelen. Dat is nice, want zo heb je nóg een doel in je spel. Maar het leukste aan deze modus vinden wij simpelweg dat je je eigen rijk kunt bouwen. Hoe nice dat jij de koning van je eigen Super Mario land bent?

Super Mario Run review: is het die 10 euro waard?

Dan nu de vraag: moet je geld in de app steken? Nou ja, je moet niks. Maar we raden het je wel aan. Ten eerste omdat de wereldreis je anders binnen de kortste keren gaat vervelen. De eerste drie levels heb je vrij snel uitgespeeld en na een tijdje wel gezien.

Je kunt je ook wel redden met Toad-race. Maar ook dat wordt er leuker op als je geld in de app steekt. Je krijgt dan bijvoorbeeld kaartjes om te kunnen racen. Anders moet je die eerst weer gaan verdienen en dat kan ertoe leiden dat je het spel eerder zat bent.

Dus, ja, steek een tientje in die app. Het lijkt in het begin veel. Echter betaal je voor een normale game veel meer. Deze game is kwalitatief sterk, gaat je lang vermaken én is altijd te spelen omdat-ie op je smartphone staat. Waar wacht je nog op? Je downloadt ‘m hier.

Reageer op artikel:
Gaming WANT: is Super Mario Run die 10 euro waard?
Sluiten