Rutger Houweling
Rutger Houweling Gadgets 13 aug 2013
Leestijd: 2 minuten

Supersnelle Hyperloop schiet je in dertig minuten van San Francisco naar Los Angeles

Met de auto doe je er zo’n zeven á acht uur over en met het vliegtuig zo’n 42 minuten. Maar als het aan Elon Musk, mede-oprichter van PayPal, Tesla Motors en SpaceX, ligt dan doen we in de toekomst zo’n dertig minuten over de zeshonderd kilometer tussen San Francisco en Los Angeles. Dankzij het nieuwe vervoersmiddel, de Hyperloop schieten we in een aluminium wagon met een snelheid van 1287 kilometer per uur door een stalen buis. Deze nieuwe vorm van personenvervoer moet dan wel tussen de zes en tien miljard dollar kosten, afhankelijk of er ook personenauto’s mee kunnen worden vervoerd. Maar het zou volgens Elon Musk een goedkoop vervoersmiddel zijn voor afstanden tot vijftienhonderd kilometer. Zijn plannen voor de Hyperloop presenteerde hij gisteren.

 
De hoge snelheid wordt gehaald doordat de wagons van de Hyperloop op luchtkussens zweven dankzij elektromagneten – die ook worden ingezet voor het afremmen – en praktisch geen luchtweerstand ervaren doordat de stalen buis bijna in zijn geheel vacuüm gezogen is én de wagons zijn voorzien van compressor-ventilatoren. De wagons worden aangedreven door een elektromotor die energie krijgt via de zonnepanelen die op de buis worden geplaatst. Een wagon moet ruimte bieden voor 28 personen en de Hyperloop zou in totaal 840 mensen per uur moeten vervoeren.

 
Een uitdaging voor de Hyperloop zou o.a. de route zijn. Musk geeft aan dat het een bovengrondssysteem op pilaren moet worden die voor een groot gedeelte langs California’s I-5 kan liggen, maar ook op privé-gebieden moet worden aangelegd. Door het systeem die Musk in gedachten heeft is een vervoersmiddel die veilig, snel en goedkoop is, maar ook aardbevingbestendig, zelfvoorzienend en niet afhankelijk van weersomstandigheden. Daarnaast wil hij het niet alleen bij de route SF – LA houden. Er moeten ook stations in San Jose, San Diego, Sacramento en Fresno komen en als alles meezit ook Las Vegas.

Ondanks dat het geweldige plannen zijn heeft Musk nog niet de intentie om de Hyperloop te bouwen. Hij is te druk met Tesla en SpaceX, maar denkt er wel aan om een prototype te bouwen. Dit gaat alleen nog een aantal jaren duren. Mocht je alles willen weten over de Hyperloop dan kun je hier de uitgebreide PDF van Elon Musk lezen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft

De laatste ontwikkelingen in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
Supersnelle Hyperloop schiet je in dertig minuten van San Francisco naar Los Angeles
Sluiten