Stefan Keerssemeeckers
Stefan Keerssemeeckers Apps 30 jun 2014
Leestijd: 1 minuut

Surprise! Facebook deed stiekem psychologische experimenten op z’n gebruikers

Onlangs verscheen een onderzoek in het wetenschappelijke periodiek Proceedings of the National Academy of Sciences. Het onderzoek was uitgevoerd door researchers van Facebook, die ontdekten dat het tegenkomen van positiviteit (leuke updates, grappige posts, vakantiefoto’s, etc.) op sociale netwerken mensen vrolijker maken. Opvallend, aangezien veel mensen denken dat je door al die vrolijkheid juist neerslachtig wordt (‘Waarom beleeft iedereen leukere dingen dan ik!?’).

Leuk onderzoekje, hoor, maar écht interessant werd het toen bleek hóe Facebook dit onderzocht had. Bijna 700.000 Engelstalige gebruikers werden tot proefpersoon gebombardeerd en hun activiteitenfeeds werden aangepast. Bij één deel werden negatieve posts niet weergegeven, terwijl de andere helft minder positieve berichten te zien kreeg. Daarna werd gekeken of het gedrag van de twee groepen anders werd. Dat was zo: positieve berichten zorgen voor vrolijker gedrag, en voor negatief geldt het omgekeerde.

Het probleem is: niemand die meedeed aan het onderzoek (uit begin 2012) wist er iets van! Blijkbaar ben je dus gewoon een proefkonijn voor Facebook, dat dus – letterlijk – met je gevoelens speelt, zonder dat je er iets van af weet! Wat. De. Fak. Dislike!

Één van de onderzoekers geeft op zijn Facebook-profiel tekst en uitleg over het onderzoek. Hij geeft (min of meer) aan dat het hem en zijn collega’s spijt en dat hun research inmiddels niet meer op deze bizarre wijze uitgevoerd wordt. Aan de ene kant kan Facebook natuurlijk op ieder moment het algoritme aanpassen dat bepaalt wat je te zien krijgt, maar in het geniep een psychologisch experiment uitvoeren op je klandizie gaat natuurlijk een paar stappen verder!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft

De laatste ontwikkelingen in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
Surprise! Facebook deed stiekem psychologische experimenten op z’n gebruikers
Sluiten