Sushifans! Nederlandse Umi Hashi maakt chopsticks van oceaanplastic

Sinds de mensheid bestaat, hebben we een bijzondere relatie met de zee. Hij voorziet ons van vis en we vervoeren enorm veel goederen over de golven. Overbevissing en vervuiling zijn onze oceanen flink aan het vernachelen. Als we van lekkere sushi willen blijven genieten, dan is er werk aan de winkel! Adidas maakt al schoenen van drijvend plastic, maar het Nederlandse Umi Hashi-initiatief mag er met deze chopsticks ook zijn.

WANT_UMI_HASHI_EETSTOKJES_HEAD-1

Gerecyclede eetstokjes

Umi Hashi is een gaaf project van Yavez Anthonio. De Amsterdammer maakt chopsticks van plastic dat uit de oceaan is gevist. Microplastic is een grote bedreiging voor zeedieren. Ze kunnen het wel opeten maar niet verteren. De kunststof die in zee belandt, krijgen we zo terug op ons eigen bordje. Willen we dat? Ofcourse not!

chopsticks

De Umi Hashi-eetstokjes moeten bijdragen aan bewustwording op het gebied van oceaanvervuiling. Het idee is dat de chopsticks gebruikt worden in sushirestaurants die duurzaam gevangen vis serveren. Goed voor het milieu, en de Umi Hashi stokjes zien er ook erg gaaf uit! De stukjes plastic versmelten met elkaar, waardoor unieke tekeningen ontstaan.

Video’s van ons zien? Abonneer je dan op ons YouTube-kanaal:

Op het moment worden de eetstokjes nog met de hand gemaakt. Dat is natuurlijk niet lang vol te houden. Een uitbreiding van de productiecapaciteit wordt gecrowdfund op Kickstarter. Daarnaast moeten de eetstokjes aan alle (internationale) voedselveiligheidsrichtlijnen voldoen. Dit is ook een lang, kostbaar traject.

chopsticks

Gaaf project om even te checken! Als je een paar unieke, herbruikbare eetstokjes wel ziet zitten, dan kun je Umi Hashi hier ook bestellen. Misschien dat Anthonio en Boyan Slat van The Ocean Cleanup even met elkaar moeten bellen!