Ilona Braam
Ilona Braam Home 20 feb 2018
Leestijd: 3 minuten

Dit duurzame hotel in Noorwegen wekt zelf energie op

Als je denkt aan een hotel komen er veel dingen in je op van luxe tot room service, maar duurzaamheid hoort daar meestal niet bij. Behalve als je het concept voor het Svart hotel ziet, dat architectenbureau Snøhetta heeft ontworpen voor een pittoresk plekje in Noorwegen. Het ziet eruit als een futuristisch gebouw dat je zou vinden in een science fiction film waar er geen oorlog meer bestaat en gebruikt 85 procent minder energie dan je standaard hotel.

Cirkelvormig hotel

Het hotel is geplaatst aan de voet van de erg Almlifjellet en het cirkelvormige gebouw spreidt zich uit over het water van de Holandsfjorden fjord. Deze vorm zorgt ervoor data het gebouw naadloos lijkt te integreren met de omliggende natuur, terwijl het aan de andere kant toch weer opvalt en bezoekers een panoramisch uitzicht biedt van het natuurlandschap.

Svart hotel

Referenties naar vissershuisjes

Zowel bij de bouw als het gebruik van het hotel is geprobeerd alles zo duurzaam en natuurvriendelijk mogelijk te ontwerpen. Ook in het design komen referenties naar de natuur terug. Zo zien we in het design de A-vorm van een fiskehjell terug, wat een houten structuur is waar vis wordt gedroogd. Ook komt de vorm van een rorbu komt terug in de steunstructuur, wat het Noorse woord is voor een seizoen huisje dat door vissers wordt gebruikt.

Optimale vorm en plaatsing voor de zon

Voordat het hotel werd gebouwd is eerst onderzoek gedaan naar hoe de zonnestralen zich aan de voet van de berg gedurende het jaar gedragen, om zoveel en efficiënt mogelijk zonne-energie te kunnen opwekken. Het resultaat is de ronde vorm, waarbij de hotelkamers, restaurants en terrasjes op een strategische manier zijn geplaatst om het beste uit de zon te halen.

Svart hotel

Duurzame materialen

Zelfs bij het kiezen van de benodigde materialen is rekening gehouden met het milieu. Op het dak zijn talloze zonnepanelen geplaatst, welke uiteraard duurzaam geproduceerd zijn met waterkrachtenergie. Daarnaast bestaat de steunstructuur uit weerbestendig hout, dat meters diep het water induikt. Materialen, waarbij veel energie gemoeid gaat zoals constructiestaal en beton, zijn vermeden.

Steunconstructie en promenade

Zowel in de zomer als in de winter is Svart een prachtige plek om te zijn. ‘s Zomers dient de steunconstructie ook als een soort ronde steiger, waar je kunt wandelen en zorgen de gevels ervoor dat de zon alles binnenin niet teveel verwarmt waardoor gasten niet omkomen in de hitte. In de winter wordt de steiger weer gebruikt om boten en kajakken op te bergen en zorgen de isolerende gevels er juist voor dat het binnen niet te koud wordt. En als dat nog allemaal niet genoeg was gebruikt het hotel ook nog geothermische bronnen om het gebouw te verwarmen.

Svart hotel concept

Ook automakers zijn druk bezig met duurzaamheid en richten zich hiermee op elektrische auto’s. Autonomie lijkt te horen bij elektrische auto’s en de bedoeling zou zijn om uiteindelijk alleen nog maar met autonome auto’s te komen. Nissan maakt echter voor de afwisseling een klein uitstapje en heeft autonome slippers ontworpen voor een hotel. Het zou een mooie toevoeging zijn aan Svart.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Designboom

Het beste wat tech en culture te bieden heeft

De laatste ontwikkelingen in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
Dit duurzame hotel in Noorwegen wekt zelf energie op
Sluiten