Milton Broen
Milton Broen Gadgets 13 nov 2015

Toekomstbeeld; synthetische zijde is sterker dan staal en elastischer dan elastiek

We schreven laatst een artikel over transparant ‘aluminium’ en hoe dit mogelijk in de toekomst terug is te zien. Er is nu echter weer een fantastisch nieuw soort materiaal op de markt gebracht, namelijk synthetische zijde. En de mogelijkheden zijn wederom eindeloos. Tof!

Synthetische zijde

Synthetische zijde klinkt als het materiaal waarvan een goedkope das is gemaakt, maar niet is minder waar. Het materiaal is namelijk sterker dan staal en elastischer dan elastiek! Om een beeld te scheppen wat voor soort materiaal het is, kun je het materiaal vergelijken met het web dat Spiderman afvuurt.

Wat maakt het bijzonder?

Vrijwel alles aan deze tijd is vernieuwend, maar kleding is iets dat al tientallen tot honderden jaren hetzelfde is gebleven. Materialen zoals katoen, wol en zijde zijn (bijna) dagelijks om ons lichaam te vinden. Dit was vijftig jaar geleden ook al het geval. Dus als het aan Bolt Threads ligt is het de hoogste tijd voor vernieuwing op dit vlak. Het Californische bedrijf beweert dat ze dé manier hebben gevonden om kunstmatige zijde te maken. Het materiaal is het beste te vergelijken met een sterk spinnenweb, dat door vele bedrijven is geprobeerd te maken, maar Bolt Threads is er als enige in geslaagd het daadwerkelijk voor elkaar te krijgen. De productie is daarnaast ook nog eens milieubewust, zo beweert medeoprichter van Bolt Threads, Dan Widmaier, dat het milieu minder lijdt onder de productie van synthetisch textiel dan tijdens de huidige textielproductie.

Toekomstplannen van Bolt Threads

Bolt Threads hoopt zichzelf de komende jaren meer als een merk te zien uitgroeien. Een merk dat materiaal levert dat door andere bedrijven wordt gebruikt om kleding van te maken, zoals bijvoorbeeld Gore-Tex dit ook heeft gedaan. Ondanks dat de productie momenteel nog prijzig is en niet in gigantische getale kan worden gemaakt, probeert het bedrijf de prijzen wel zo klantvriendelijk mogelijk te houden.

Wat biedt het ons in de toekomst?

Omdat het productieproces in de toekomst grootschaliger zal worden nemen de kosten van het materiaal waarschijnlijk ook af. Op dat moment wordt het pas echt interessant voor andere bedrijven en merken om er mee te experimenteren waardoor wij het als consumenten terug kunnen vinden in verschillende producten. Wij hebben vijf producten en ideeën op een rijtje gezet waarvan wij denken dat het in verwerkt wordt of in verwerkt zou kunnen worden.

1. Kogelvrije vesten

Als je de stof maar stevig en dik genoeg maakt kan het als een kogelvrij materiaal worden gebruikt. Voor soldaten en politieagenten zou dit een perfecte oplossing zijn, want het is namelijk een stuk lichter dan de materialen waarvan de kogelvrije vesten tegenwoordig zijn gemaakt.

2. Constructies en bouwwerken

Je zou dit in eerste instantie niet direct koppelen aan synthetische zijde, maar het zou er wel degelijk voor kunnen worden gebruikt. Het materiaal kan namelijk verwerkt worden tot een soort composiet dat sterk genoeg is om mee te bouwen. Een brug van synthetische zijde, in de toekomst is-ie er wellicht.

3. Wearables

Wearables kunnen een gigantische transformatie ondergaan als ze in een elastisch doch stevig ‘jasje’ worden gestoken. Denk daarbij bijvoorbeeld aan slimme stevige horlogebandjes, elastische sportsokken met bijvoorbeeld een stappenteller en andere slimme kleding. Je krijgt door de stevigheid van het materiaal de mogelijkheid om bijvoorbeeld buigbare beeldschermen te verwerken in je kleding. Geen smartwatch dan meer, maar een ‘smartsleeve’.

4. Slot

Omdat het materiaal sterker is dan staal zijn er eindeloze mogelijkheden. Een stevig en sterk slot, die ook nog eens elastisch is zou perfect zijn. Als de stof dik genoeg wordt gemaakt is het bijna onmogelijk om het door te knippen of zagen. Je kunt het zien als de Litelok, maar dan ook nog eens elastisch. Handig!

5. Spiderman-shot

Dit is wellicht het eerste waar je aan dat; is het mogelijk om dit materiaal te gebruiken zoals Spiderman dit ook doet in zijn films? Het antwoord is verrassend genoeg: ja! Widmaier heeft zelf namelijk gezegd dat het materiaal sterk en elastisch genoeg is zodat je het letterlijk zou kunnen gebruiken als de spinnenwebben die Spiderman schiet. Het enige probleem is dat het lastig af te schieten is., Als daarvoor een manier wordt gevonden dan slingeren we in de toekomst als Spiderman door de stad.

Zijde heeft veel opties

Zelfs normaal zijde heeft veel opties. Je hoeft er niet alleen maar gordijnen of dassen van te maken. Je kunt er namelijk ook schitterende lampen van maken! Check de lampen in dit artikel.

Reageer op artikel:
Toekomstbeeld; synthetische zijde is sterker dan staal en elastischer dan elastiek
Sluiten