Wesley Akkerman
Wesley Akkerman Smartphones 23 nov 2019

T-Mobile test volgend jaar 5G-netwerk met handjevol klanten

Telecomprovider T-Mobile heeft laten weten begin volgend jaar het 5G-testnetwerk te willen uitproberen met een handjevol klanten. Testers met een 5G-telefoon kunnen het netwerk dan alvast gebruiken, voordat iedereen aan het eind van 2020 toegang krijgt.

Woordvoerder Janneke Versteeg laat tegenover Tweakers weten dat de testperiode in het teken staat van de klantbeleving van het 5G-netwerk. Het gaat hier vooralsnog niet om het ontvangst van het signaal of de tuning van de antennes. Dat soort aspecten worden intern goed getest, legt Versteeg uit. T-Mobile wil achterhalen hoe klanten 5G gebruiken en in hoeverre dat verschilt van 4G.

T-Mobile werkt samen met Oppo

Eerst dienen de testers aanwezig te zijn bij een demonstratie. Enkele maanden later krijgen ze dan een 5G-telefoon van Oppo, die werkt met het testnetwerk van T-Mobile. Vermoedelijk werkt dat netwerk dan wel in een groter gebied. Een markant detail is dat de test plaatsvindt op de 3,5GHz-band. Hoewel dit een belangrijke frequentie is voor 5G, zal die voorlopig nog niet in Nederland beschikbaar zijn. Dit kan nog jaren duren.

(Afbeelding: Oppo)

In totaal doen zo’n tien tot twintig mensen mee aan deze test. Versteeg zegt dat er bewust gekozen is voor zo’n kleine groep, zodat aan iedereen veel aandacht gegeven kan worden. Hoe groter de groep, hoe minder aandacht er voor iedereen is. En omdat het hier om de klantervaring draait, is aandacht dus van belang.

Meedoen met T-Mobile en Oppo

Mocht je mee willen doen met de test, dan is dat nog steeds mogelijk. Je kunt je aanmelden via de website van Oppo. Op moment van schrijven is niet helemaal duidelijk wat voor voorwaarden er zijn, omdat die nog niet gepubliceerd zijn.

Vanaf eind volgend jaar wil T-Mobile in elk geval in Nederland 5G gaan aanbieden. Binnenkort komen er frequenties vrij waarop geboden kan worden, op de banden 700MHz, 1400MHz en 2100MHz. Hoe hoger de frequentie, hoe hoger het bereik van het 5G-netwerk.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Tweakers

Het beste wat tech en culture te bieden heeft

De laatste ontwikkelingen in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
T-Mobile test volgend jaar 5G-netwerk met handjevol klanten
Sluiten