Ilona Braam
Ilona Braam | LinkedIn Cars 14 jul 2017

T-Pod: elektrische truck zonder chauffeur gaat de strijd met Tesla aan

Het Zweedse bedrijf Einride is al een tijdje bezig met de zelfrijdende elektrische truck T-Pod en onthulde recentelijk voor het eerst een prototype op ware grootte. Het gigantische voertuig lijkt op een grote witte box zonder ramen. Deze zijn ook helemaal niet meer nodig, want T-Pod heeft geen chauffeur. Mocht het toch nodig zijn dat iemand ingrijpt, dan wordt de truck op afstand in het gareel te houden.

Van rokend monster to geruisloze schoonheid

Met de komst van elektrische zelfrijdende transportvoertuigen wordt de transportindustrie op zijn kop gegooid, maar wel op een goede manier. Waar we nu te maken hebben luidruchtige, wild rijdende vrachtwagens die de lucht volop vervuilen, zullen we in de toekomst te maken hebben met bijna geruisloze lichte voertuigen die nauwelijks tot geen CO2 uitstoten.

Ook het leven van de werknemers wordt beter. Chauffeurs hoeven niet meer onmenselijke uren te maken, terwijl ze eeuwig in een voertuig zitten. Er kan met de T-Pod gewoon in normale shifts worden gewerkt, terwijl het personeel de truck op een afstandje in de gaten houdt.

T-Pod elektrische truck

Compatibel oplaadstations nodig voor het T-Pod leger

De T-Pod zelf is 7 meter hoog en kan op een volle batterij bijna 200 km verder komen. Per lading kunnen 15 pallets aan goederen worden vervoerd. Op het moment is Einride bezig met het ontwikkelen van speciale oplaadstations om het toekomstige leger T-Pods van elektriciteit te kunnen voorzien.

T-Pod elektrische truck

Zelfrijdende elektrische truck gaan twee miljoen pallets vervoeren

De bedoeling is dat de T-Pods tegen 2020 eerst zullen gaan werken tussen de steden Gothenburg en Helsingborg in zweden. Hierbij zullen in het begin 200 T-Pods worden ingezet, welke zo’n twee miljoen pallets per jaar zullen vervoeren. Einride geeft aan dat dit qua CO2 uitstoot overeenkomt met 400.000 personen auto’s die over dezelfde afstand rijden. Einride zegt ook het netwerk misschien eerder dan gepland te zullen vergroten, afhankelijk van de vraag hiernaar.

T-Pod elektrische truck

Hoewel het goed is dat steeds meer bedrijven bezig zijn met elektrische voertuigen, lijkt het wel een beetje een zooitje te worden met alle speciale oplaadstations die er worden gebouwd. Tesla heeft speciale stations voor de Model S en broertjes, Einride wil ze gaan bouwen en in de tussentijd bouwt de overheid ook vrolijk verder. Dan lijkt het idee van Ubitricity helemaal zo gek nog niet. Het bedrijf bedacht een manier om het netwerk dat we al hebben ook in te zetten voor het opladen van elektrische auto’s.

Reageer op artikel:
T-Pod: elektrische truck zonder chauffeur gaat de strijd met Tesla aan
Sluiten