Lisanne Beijen
Lisanne Beijen | LinkedIn Research 6 november 2019

iPads, smartphones en kinderen: nieuw onderzoek dat ouders moeten lezen

In onze digitale samenleving kan bijna niemand meer om schermen heen. Zelfs veel kinderen ontkomen niet aan een aantal minuten schermtijd per dag. Kijken naar schermen blijkt echter een sterkere invloed te hebben op de ontwikkeling van de hersenen van kinderen dan gedacht, zo wijst een nieuw onderzoek uit.

Het onderzoek werd gisteren gepubliceerd in het Journal of the American Medical Association (JAMA) Pediatrics. Voor het onderzoek werd de relatie tussen het leervermogen van kinderen en schermtijd onderzocht.

Schermtijd belemmert ontwikkeling jonge kinderen

De hersenen van jonge kinderen zijn nog in volle groei. Deze groei wordt echter belemmerd of aangetast door veelvuldig kijken naar schermen, zo wijst een recent onderzoek uit. Voor het onderzoek werden 47 gezonde kinderen tussen 3 en 5 jaar oud gemonitord. In de VS wordt 1 uur schermtijd per dag aangeraden door de American Academy of Pediatrics. Het onderzoek dat werd geleid door John S. Hutton keek in het specifiek naar schermtijd meer dan de aanbevolen 1 uur.

schermtijd
(Bron: Unsplash / Gal Altwood)

Voor het onderzoek werden MRI-scans uitgevoerd. Die brengt de witte materie in de hersenen in beeld. De ouders van de kinderen werden ondervraagd over het schermgebruik van hun kinderen en werden gevraagd een survey in te vullen, genaamd ”ScreenQ”. Vervolgens werd de uitkomst van deze survey vergeleken met de hersenscans van de kinderen.

Uit het onderzoek blijkt dat de kinderen die meer dan een uur per dag naar een scherm keken, zoals een smartphone of tablet, problemen ondervonden met de witte materie van hun hersenen. De witte materie in hun hersenen ontwikkelde zich op een andere manier. Dit deel van het brein wordt geassocieerd met de ontwikkeling van vaardigheden als het leren van een taal, geletterdheid en cognitieve vaardigheden. Ofwel: te veel tijd voor een scherm maakt het moeilijker voor kinderen om communicatieve vaardigheden te ontwikkelen en problemen op te lossen.

schermtijd
(Bron: Unsplash / Pan Xiaozhen) (Afbeelding: Unsplash / Pan Xiaozhen)

Tablet of smartphone als oppas: slecht idee

‘Schermtijd’ is een probleem dat we tien jaar geleden niet kenden. Tenminste, niet in deze mate. Met de komst van de iPad werd het scherm echter steeds vaker gebruikt om kinderen bezig te houden. Een handige vervanging van een oppas, zou je denken. Maar op de lange termijn dus niet een slimme keuze.

Denk jij dat jouw schermgebruik wel meevalt? Dan zullen deze cijfers over de gemiddelde schermtijd van Nederlanders je verbazen.

Reageer op artikel:
iPads, smartphones en kinderen: nieuw onderzoek dat ouders moeten lezen
Sluiten