Zuhre Orhon
Zuhre Orhon 14 mei 2016

Tandenpoetsen 101: dit is hoe vaak je je gebit hoort te reinigen

Als kind vonden we het vaak niet chill om elke dag netjes twee keer op een dag onze tanden te poetsen. Soms hadden we hier geen zin in en we sloegen dit ritueel het liefst over. Echter stonden onze moeders elke dag de minuten af te tellen zodat wij zonder gaatjes door het leven konden gaan. Pas toen we ouder werden realiseerden we het belang van tandenpoetsen. Dit doen we zelf met onze smartphones die aan tandenborstels zijn gekoppeld. Maar hoe vaak horen we eigenlijk onze tanden op een dag te poetsen? En wanneer is het beste moment?

Je tandglazuur wordt door zuren belegerd

Een maaltijd doet meer met je tanden dan je dacht. Afhankelijk van wat je eet krijgen je tanden met een bepaalde hoeveelheid zuur te maken. Je kunt bijvoorbeeld denken aan etenswaren waar suiker inzitten. Die worden in je mond tot zuur omgezet en tassen zo je tandglazuur aan. Hierdoor krijg je dus gaatjess. Maar moeder natuur weet raad en bestrijdt deze bacteri├źn met je speeksel. Je speeksel kan het zuur beetje bij beetje verdunnen en de pH-waarde in je mond herstellen. Toch geen gaatjes dus!

Wanneer hoor je je tanden te poetsen?

Hoewel je speeksel de strijd met het zuur aangaat, gaat dit niet snel genoeg. Het duurt even voordat je speeksel effectief wordt. Dus door direct na het eten je tanden te poetsen spoel je je speeksel weg. En dit betekent dat-ie de kans niet krijgt om het zuur uit te schakelen. Tandenpoetsen kun je daarom beter een uur na een maaltijd doen. Dan heeft je speeksel de tijd gehad zich te activeren. Daarnaast is het ook belangrijk dat je voordat je je bed induikt je gebit reinigt. Want je mond maakt in de nacht minder speeksel aan. Anders kan het zuur volledig zijn gang gaan. En dat is het laatste wat je wilt!

Tandenpoetsen: kwaliteit gaat boven kwantiteit

Het wordt aangeraden om zeker twee keer op een dag je gebit te reinigen. In de ochtend kun je dit beter na het ontbijt doen tenzij je zure dingen als yoghurt en sinaasappelsap gaat nuttigen. Dan is het aan te raden om voor het eten je tanden te poetsen. Daarnaast moet je niet vergeten ook voordat je gaat slapen je tanden te poetsen. Gedurende de dag kun je suikervrije kauwgom kauwen als je geen tijd hebt om je tanden te poetsen. Want grondig je tanden poetsen is belangrijker dan hoe vaak je je gebit reinigt. Je wilt later niet zo je tanden uitspugen!

Het is dus belangrijk om twee keer op een dag, twee minuten lang je tanden te reinigen. Het beste moment om je tanden te poetsen is in de ochtend na het ontbijt en in de avond voordat je naar bed gaat. Maar natuurlijk moet je niet vergeten om ook regelmatig te stoken en te flossen. Want anders ontsteekt je tandvlees en dat is het laatste wat je wilt. En naast een fluoridetandpasta is het ook belangrijk om op je voeding te letten. Dus houd die twee minuten vol en reinig je tanden grondig en volmaakt!

Reageer op artikel:
Tandenpoetsen 101: dit is hoe vaak je je gebit hoort te reinigen
Sluiten