Ilona Braam
Ilona Braam | LinkedIn Home 14 okt 2017

Bestek is zo passé. Eten komt binnenkort naar je toe zweven

Net als de smartphonewereld is de voedselindustrie ook constant bezig met technische innovaties. Hoewel niet alle nieuwe technologieën even nuttig zijn, zitten er soms toch wat parels tussen. Zo hebben onderzoekers aan de universiteit van Sussex een manier gevonden om zwevend voedsel en zelfs drank in de lucht naar je toe te laten komen.

Stukjes voedsel en drinken zweven naar je toe

Het project, genaamd Tasty Floats, was niet zozeer bedoeld om bestek voorgoed te elimineren, maar om te onderzoeken of voedsel en drank beter smaakt wanneer je het eet als een geïsoleerd stukje. De onderzoekers experimenteerden met stukjes van verschillende groottes met een bittere, zoete of hartige smaak. Wat bleek is dat het zwevende voedsel over het algemeen meer intens smaakte, maar dat bittere smaken juist minder dominant werden.

Zwevende banaan
Foto: Photoextremist

Ultrageluidsgolven kunnen prima hapjes dragen

Om het voedsel te laten zweven wordt gebruik gemaakt van ultrasonische signaalomzetters met twee fasen, welke tegenover elkaar worden geplaatst. Tussen de twee signaalomzetters bevinden zich een ultrageluidsgolf, welke stukjes voedsel en vloeistoffen in de knooppunten van de golf kunnen laten zweven. Door het wisselen tussen de twee fasen worden de stukjes telkens een stukje naar voren geduwd tussen de signaalomzetters. Voor de leek ziet het eruit als een soort tunnel, waarin de kleine hapjes van het ene eind naar het andere eind om miraculeuze wijze in de lucht voortbewegen.

Tasty Floats

Tasty Floats is een culinaire ervaring

Helaas kun je met Tasty Floats. zoals het er nu voor staat, nog geen eten van je bord naar je mond laten zweven. Je kunt nu alleen je tong uitsteken aan het einde van de “tunnel” om een druppeltje wijn of een klein stukje eten in je mond te krijgen. De onderzoekers zien het project echter als een eerste stap in het creëren van nieuwe culinaire ervaringen.

Tasty Floats zwevend eten

Wilde ideeën met zwevend eten in de bioscoop

Het team achter Tasty Floats is aan het spelen met uiteenlopende (en een beetje vergezochte) implementaties van de technologie. Zo je in de bioscoop gevoerd kunnen worden door je stoel, welke zevend eten en drinken naar je stuurt. Ook zijn ze aan het denken aan implementatie voor gamers, waarbij je als beloning voor het behalen van bepaalde doelen ook een zwevend stukje lekkers krijgt.

Op zich klinkt het geweldig, maar totdat er grotere hapjes naar je toe kunnen komen is het nog niet echt handig. Op het moment bestaat er wel een koelkast, die eten en drinken naar je toe kan brengen. Niet zwevend, maar je krijgt tenminste wel een heel biertje.

The Next Web

Reageer op artikel:
Bestek is zo passé. Eten komt binnenkort naar je toe zweven
Sluiten