Ilona Braam
Ilona Braam | LinkedIn Tech 18 apr 2018

Deze tatoeage vertelt je of je teveel hebt gedronken om te rijden

Met teveel alcohol op mag je niet rijden, maar wat is nu precies teveel? Een promillage van meer dan 0,5 is teveel en met meer dan 0,8 promille kan het CBR je zelfs een educatieve maatregel opleggen. Het is echter lastig in te schatten aan de hand van wat je op hebt, wat precies je alcoholpromillage is. Met een speciale tijdelijke “tatoeage” van ingenieurs aan de University of California is het echter zo simpel als even een app erbij pakken.

Van gesimuleerd zweet naar alcohol gehalte

De zogenaamde tatoeage is eigenlijk een soort lapje met biosensoren erin verwerkt om bij te houden hoeveel alcohol je in je bloed hebt. Verschillende flexibele componenten werken hierbij samen en zorgen ervoor dat je nooit meer in het donker tast.

Eén van de componenten laat een chemische stof vrij, die zweet simuleert op de huid onder het lapje. Vervolgens meet een ander component de veranderingen in de elektrische stroom van het gesimuleerde zweet en meet het op deze manier het alcoholgehalte in je bloed.

De resultaten worden vervolgens naar een bijbehorende app gestuurd via Bluetooth, waar je ze binnen een paar minuten kunt bekijken.

bier bar

Sneller dan andere methoden

Natuurlijk bestaan er al verschillende manieren om zelf je alcohol gehalte te meten, maar het probleem met veel van deze methoden is dat het zo’n twee tot drie uur duurt voordat de resultaten bekend zijn.

Wat bijzonder is aan de tatoeage is dat het zo snel gaat en je binnen een paar minuten al weet waar je aantoe bent. Wat ook fijn is, is dat het een discrete en persoonlijke manier is om je promillage te meten en niemand door hoeft te hebben wat je aan het doen bent.

alcohol tester tatoeage University of California

Op het moment ligt de alcohol tatoeage nog niet niet de winkel en het is onbekend of en wanneer dit zal gaan gebeuren. Het zou wellicht voor zowel consumenten als de politie gebruikt kunnen worden om snel te checken of dat ene biertje toch net teveel was. Als je wat meer wilt drinken is het misschien verstandig om gewoon thuis te blijven. Deze slimme robottank kan je dan bedienen en je bier naar je toe brengen.

Engadget

Reageer op artikel:
Deze tatoeage vertelt je of je teveel hebt gedronken om te rijden
Sluiten