Noah Korevaar
Noah Korevaar | LinkedIn Tech 13 dec 2018

De toekomst: Taylor Swift concert pakt stalkers met gezichtsherkenning

Vreemd verhaal uit Amerika: Taylor Swift hield afgelopen mei een concert in Californië, in Rose’s Bowl. Dat is op zich niet zo vreemd, maar wel wat daar gebeurde. Duizenden bezoekers werden door een verborgen systeem stiekem gescand, met gezichtsherkenning.

Stalkers spotten met gezichtsherkenning

Het doel? Honderden stalkers spotten, die het gemunt hebben op Taylor Swift zelf. Het gezichtsherkenningssysteem was verborgen in een kiosk waarin hoogtepunten van haar repetities werden getoond. Toeschouwers werden stiekem gefilmd en gescand.

Dat doet Rolling Stone uit de doeken op basis van gesprekken met een veiligheidsexpert. Na het scannen werd de data meteen verstuurd naar een commandopost in Nashville. Daar werden de foto’s gematcht met een database met de honderden bij hen bekende stalkers van de zangeres.

Zo kon de aanwezige security direct stalkers spotten en ze in de gaten houden. Dat een dergelijke oplossing al nodig is, is bizar, maar tegelijkertijd geeft het ook een verontrustend voorproefje op de toekomst. De technologie om grote groepen accuraat in kaart te brengen is er al, en wordt steeds vaker gebruikt.

Taylor Swift

Onvermijdelijke (en legale) toekomst

Je leest er weinig over, maar het gebruik van gezichtsherkenning tijdens concerten is in Amerika volstrekt legaal. Een concert is namelijk technisch gezien een besloten privé-evenement. Oftewel, de organisatoren kunnen hun bezoekers onderwerpen aan vrijwel elk type toezicht.

Vooral in landen als China is dit al aan de orde. In april arresteerde de Chinese politie al een 31-jaar oude verdachte, die zich verstopte in een publiek dat uit 60.000 mensen bestond tijdens een concert. Dat was mogelijk dankzij China’s Sharp Eyes, een uitgebreid monitoring-systeem dat met behulp van de modernste technologie burgers in de gaten houdt.

Ook in Amerika worden er grote stappen gezet op het gebied van gezichtsherkenning. Je smartphone ontgrendelen met je gezicht is ondertussen simpel zat, maar mensen in een groot publiek spotten is een veel grotere uitdaging.

Tickermaster ziet zelfs een toekomst voor zich waar je geen tickets meer nodig hebt, omdat camera’s precies weten wie je bent. Hetzelfde geldt voor bioscopen: je bioscoopkaartje van de toekomst is je gezicht.

Reageer op artikel:
De toekomst: Taylor Swift concert pakt stalkers met gezichtsherkenning
Sluiten