Netflix CEO verklaart met lieve woorden de oorlog aan Apple Video

Alles wijst erop dat Apple op 25 maart zijn Netflix-killer gaat onthullen, Apple Video. Disney lanceert later dit jaar Disney Plus. Netflix domineert nu de markt, maar de oorlog is nog niet eens begonnen.

Apple Video versus Netflix

Met Apple en Disney heeft de streamingdienst opeens tegenstanders met een gigantische oorlogskas. In het geval van Disney zelfs decennia aan originele content.

We weten nog vrij weinig over de plannen die Apple volgende week gaat onthullen. We weten nu wel iets meer: Netflix maakt geen deel uit van Apple‘s plannen.

Dat klinkt als een zeer logisch iets, en dat is het tot een bepaalde extent ook. Dat neemt echter niet weg dat geruchten erop wijzen dat Apple Video gedeeltelijk gratis zal zijn, met content van externe partijen.

Apple werkt echt aan een hub voor video, in plaats van enkel een streamingplatform. Een bepaalde kleine rol voor Netflix was dus wel mogelijk, hoe onwaarschijnlijk dan ook. HBO en Showtime verkopen ook abonnementen via Amazon.

Afgelopen maandag heeft Netflix CEO Reed Hastings bevestigd dat zijn bedrijf geen abonnementen gaat sluiten middels Apple’s platform.

Apple is een fantastisch bedrijf. We willen dat mensen onze shows kijken op onze diensten,” aldus Hastings tijdens een persevenement in Los Angeles. Daar werd tevens deze nieuwe interactieve Original voor volwassenen onthuld.

Concurrentie is goed

In 2016 lanceerde Apple een nieuwe TV-app, een soort digitale televisiegids. Toen deed Netflix ook meteen al niet mee. Apple stopte vorig jaar tevens met het verkopen van abonnementen via de Apple Store. Netflix contentbaas Ted Sarandos haalde daar zijn schouders voor op, en zei dat Apple nooit een belangrijke omzetbron is geweest voor Netflix.

Maar hoe wil Netflix dan de strijd gaan winnen met de naderende lawine aan nieuwe concurrenten? Hastings herhaalde wat hij al vaker heeft gezegd: concurrentie is juist goed voor Netflix, consumenten en contentmakers.

De CEO gaf wel toe dat het pittig wordt om met de giganten te concurreren: “Dit zijn fantastische, gigantische bedrijven met een grote oorlogskas… maar je doet wel extra je best met zulke mooie concurrenten.”

Ook wijst Hastings er telkens op dat concurrenten als HBO en Amazon de afgelopen jaren bleven groeien terwijl Netflix ook explosief groeide. Die groei hoeft voorlopig dus niet ten koste te gaan van elkaar. De rek is echter op een gegeven moment op, en dan moeten ze wel om dezelfde consumenten gaan strijden…

?BINGO: Gelekt: Komt Nintendo met een gaming smartphone?

Recode

Reageer op artikel:
Netflix CEO verklaart met lieve woorden de oorlog aan Apple Video
Sluiten