Google Stadia officieel dood: deze 10 producten flopten ook

Tech Mark Hofman 30 sep 2022
Leestijd: 11 minuten

De kogel is door de kerk: Google Stadia komt officieel ten einde. De streamingdienst van Google moest ‘the next big thing’ in gaming worden, maar faalden ongelofelijk hard. Het resultaat: de stekker vliegt vanaf begin volgend jaar met een noodgang uit het stopcontact.

Na drie jaar aanpappen wordt er voor gekozen om volledig te stoppen met Google Stadia. Een streamingdienst waar onze eigen Dennis Mons al enige tijd geleden flink wat commentaar op had. We kunnen wel stellen dat Stadia behoort tot een van de grootste flops van het decennium, maar welke producten horen daar nog meer bij?

Google Stadia ten einde: 10 andere flops uit het afgelopen decennium

Tijdens GDC 2019 maakten we voor het eerste kennis met de dienst die vanaf begin volgend jaar niet meer te gebruiken is.

In dit artikel checken we vooral even alle andere producten die in het afgelopen decennium ook geflopt zijn. Google Stadia voegt zich wat dat betreft in een illuster rijtje met pijnlijke producten. Een rijtje waar Google niet voor het eerst in verschijnt.

#10 Net als Google Stadia: Google+

Tech flops 2019 Google+
Het logo van Google+ (Afbeelding: Google)

Google+ voelde in 2011 de hete adem van Facebook in de nek. En potverdorrie, dat zou het bedrijf niet zomaar toelaten. Het besloot om mee te liften op de social media hype en introduceerde het meest fantastische platform ooit gemaakt: Google+. Man, wat was dat een succes zeg.

Naast het feit dat Google+ er simpelweg uitzag als Facebook met een laagje rode verf erop, werd het ook nog eens (met gepaste agressie) door iedereens strot geduwd. Of je nu gebruik maakte van Gmail of YouTube: Google+ kwam overal voorbij. Iets dat in de eerste paar jaar zeker werkte, gezien de gebruikersaantallen vrij hoog waren. Of die mensen er vervolgens ook echt wat mee deden was een tweede. Maar over het algemeen was het geen succes te noemen.

Er waren wel degelijk mensen die Google+ een uitstekend platform vonden en daarom wist het ook vol te houden tot oktober 2018. Toen werd er besloten om stekker eruit te trekken. Niet alleen vanwege het weinige succes dat het had, maar ook vanwege de problemen die er met data aan de hand waren. Want net als het succes, stortte ook de beveiliging van de data als een kaartenhuis in elkaar.

We hebben er Google Photos, Google Hangouts en Steam aan overgehouden, dus wat dat betreft was het niet allemaal voor niets. Al is het maar omdat je door Google+ bij alle diensten van het bedrijf in kan loggen door je slechts bij een van de diensten aan te melden. Helaas heeft Google Stadia ons iets minder opgeleverd.

#9 De almachtige BlackBerry

Tech flops 2019 BlackBerry
BlackBerry telefoon (Afbeelding: Joe Raedle / AFP)

Aan het begin van het decennium behoorde BlackBerry tot de top van de markt. Zelfs toen de iPhone vijf jaar oud was had Blackberry-eigenaar Research in Motion een recordaantal abonnees en de iconische telefoon was uiterst populair. Tieners, zakenmensen en beroemdheden liepen massaal rond met de PDA-achtige telefoon. Maar al snel daalde de cijfers, liepen de abonnees terug en stapte mensen over naar de iPhone 4S. Android sloeg aan en de nieuwe functies voor iOS vlogen met een noodgang de wereld over.

Het zorgde voor paniek, waardoor verkeerde beslissingen werden genomen en tegenvallende producten verschenen. Van de PlayBook-tablet tot aan BlackBerry 10 OS: het werd er niet beter op. Nog zacht uitgedrukt, want het bedrijf lanceerde de ene grote flop na de andere.

Het werd een beetje pijnlijk om te zien, zeker toen BlackBerry veel te laat de Android-gedreven Priv op de markt bracht. Het bedrijf had pas veel te laat door dat Apple en Google niet meer bij te houden waren.

#8 AirPower: grote hype, nooit verschenen

Geheim prototype laat zien waarom Apple dit grote project stopte
AirPower (Afbeelding: Apple)

Als Apple normaal gesproken iets goed voor elkaar heeft dan is dat wel op bouwkundig of grafisch gebied. Het bedrijf uit Cupertino maakt wat dat betreft al jaren de meeste indruk in de markt en weet simpelweg waar het mee bezig is. Alhoewel, als ze niet met AirPower bezig zijn dan.

Met de aankondiging van de iPhone X kwamen ook de eerste officiële berichten over AirPower naar buiten. Het ging om een mat waar je drie apparaten tegelijkertijd op kon laden. Je iPhone, je Apple Watch en je AirPods konden dus tegelijkertijd voorzien worden van een nieuwe lading stroom. Daarbij hoefde de gebruiker niet bang te zijn waar het de producten precies neerlegde, zolang het op de mat lag kwam het goed. Alleen het hele punt is: het kwam niet goed.

De AirPower werd in 2019 officieel geannuleerd nadat er jaren over gesproken werd. Klanten van Apple konden niet wachten tot de mat op de markt zou komen en het werd een van de meest besproken producten van de afgelopen paar jaar.

Het bedrijf uit Cupertino leek het echter niet voor elkaar te krijgen om het product goed te laten werken en zette een streep door AirPower. Dit terwijl het product al op de doosjes van de AirPods 2 te vinden waren. Ouch.

#7 Geen Google Stadia, wel pijnlijk: Nintendo Wii U

Wii U tech flops 2019 Nintendo
Spelcomputer Wii U (Afbeelding: Nintendo)

De Nintendo WII U moest dé geweldige opvolger worden van de immens populaire Wii. Net als Google Stadia dé vervanger voor console-gaming moest zijn. Alleen, om in de termen van Nintendo te blijven, dat werd hij Nii. Eerlijk is eerlijk: zonder de Wii U hadden we de Nintendo Switch op dit moment nooit gehad, maar dat is dan ook het enige positieve dat we erover kunnen vertellen.

Het product was een drama op elk mogelijk niveau. De touchscreen controller was van lage kwaliteit, de software was zo traag als dikke stront door een trechter (figuurlijk, niet echt geprobeerd) en Nintendo was al snel door creatieve ideeën heen om gebruik te maken van hun eigen hardware. Er stonden een aantal fantastische titels in het aanbod van Wii U games. Denk hierbij aan spellen als Mario Kart 8 en Breath of the Wild, waarbij je de dual-screen mogelijkheden helemaal niet hoefde te gebruiken.

Het was tof dat je door het gehele huis kon gamen met alleen je touchscreen controller, maar dat idee moest beter en verder uitgewerkt worden. Iets dat Nintendo, met de Switch, dan ook deed. Die eerste behoorde met 13.56 miljoen verkochte apparaten tot Nintendo’s slechts verkochte consoles van de moderne tijd. De Nintendo Switch schiet daar met meer dan 40 miljoen lachend overheen.

#6 De lachwekkende boete van Facebook

Mark Zuckerberg Facebook
Mark Zuckerberg (Facebook) in de rechtszaal (Afbeelding: Mandel Ngan / AFP)

Het jaar 2019 ging eindelijk de boeken in als het jaar dat Facebook gestraft zou worden. Het jaar waarin de Federal Trade Commission (beter bekend als de FTC) hun jarenlange onderzoek zou afronden naar Facebooks misbruik van persoonsgegevens en hun privacy-schandalen (kennen jullie Cambridge Analytica nog?). Maar thuiskomen van een koude kermis was nog nooit zo goed van toepassing.

De FTC gaf Facebook namelijk een boete van 5 miljard dollar voor het misbruiken van informatie. Nu is 5 miljard dollar een gigantisch bedrag, maar een grote grap voor een bedrijf als Facebook. Een bedrijf dat alleen in 2019 al 16 miljard dollar om wist te zetten. Hierdoor verloor het bedrijf weinig tot niets en kon het vrolijk verder gaan waar het mee bezig was. Sterker nog: sinds de boete van 5 miljard dollar schoten de aandelen van Facebook als een mafkees de lucht in. Wat een straf


#5 Google Stadia, maar dan erger: Google Glass

Google Glass tech 2019
De Google Glass (Afbeelding: Google)

Er zijn veel mensen die bij Google Stadia direct moesten denken aan de Google Glass. De Google Glass moest de wereld, op technologisch gebied, compleet veranderen. Dat is wat Google ons wel duidelijk maakte toen het bedrijf de bril introduceerde in 2012. En eerlijk is eerlijk, de potentie was er zeker. Maar de slimme bril wist mensen uiteindelijk dusdanig af te schrikken, dat het gehele product nooit verscheen op de markt.

Het grootste probleem van de Google Glass was de zorgen om privacy. Mensen gingen niet heel erg lekker op het idee dat er constant een camera op hun gericht kon zijn, zonder daar enige toestemming voor te geven. Het vertrouwen in het product verdween en zo verdween het product zelf ook. Google hield de droom in leven door een zakelijke variant van de bril op de markt te brengen, maar voor de consument was het einde verhaal.

#4 Windows Phone: ‘het einde van iOS’

Microsoft zag wat Google en Apple deden met hun besturingssystemen en waren er, rond de lancering van het systeem, van overtuigd dat Windows Phone het einde van iOS zou kunnen zijn. Maar dat feestje werd te vroeg gevierd, want in 2019 kwam het systeem officieel tot een einde.

In de afgelopen paar jaar heeft Microsoft constant geprobeerd om ontwikkelaars te overtuigen van Windows Phone. Een droom die dusdanig nagejaagd werd dat Nokia ondertussen ten onder ging in de strijd. Er werd maar liefst 7,2 miljard dollar geïnvesteerd in het besturingssysteem, maar het eindigde in een “mislukt experiment”. Duizenden banen gingen verloren, waardoor het bedrijf nog eens 1 miljard dollar verloor.

Bill Gates gaf recentelijk toe dat Windows Phone wel degelijk net zo groot als Android had kunnen worden, maar dat hij het verkeerd aan heeft gepakt. Zal Sundar Pichai over een paar jaar hetzelfde zeggen over Google Stadia.

#3 De 3D TV net als Google Stadia: goed idee, slechte uitvoering

Tech Flops 3D TV
De 3D TV (Afbeelding: Philips)

Nadat James Cameron’s Avatar in 2009 in premiere ging, en voor het eerst in 3D te zien was, kwam de wens naar boven om mensen deze ervaring ook in hun eigen huiskamer te bieden. De 3D TV werd in het leven geroepen en het moest dĂ© nieuwe manier van televisie kijken worden. Alleen faalde het project kneiterhard.

Niemand wilde thuis een 3D bril op hun hoofd zetten, ondanks het feit dat de content er wel degelijk was. Maar de manier waarop de technologie toegepast werd in de televisies zorgde ervoor dat de populariteit alles behalve aanwezig was.

Halverwege 2010 liet de industrie de droom voor 3D content in de woonkamer varen en werd er ingezet op HDR. Een technologie waarbij een externe bril niet nodig was en wel degelijk aansloeg bij de consument.

#2 Apple’s tergende MacBook-toetsenbord

16-inch MacBook Pro Apple toetsenbord WANT Macbook Air
Nieuwe Magic Keyboard (Afbeelding: Apple)

Man, wat zat Apple er in dit decennium naast met het toetsenbord met vlindermechanisme. Deze werd voor het eerst toegepast bij de 12-inch MacBook in 2015 en werd vervolgens ook voor de MacBook Pro en MacBook Air gebruikt. Het toetsenbord zag er ontzettend strak uit, maar het werd als snel duidelijk dat er op het gebied van werkbaarheid ingeleverd werd. Het was luider dan zijn voorganger en de key travel van een schrale 1mm beviel de gebruiker niet. Maar dat was pas het begin van de tegenvallende geluiden.

Toen het toetsenbord in de MacBook Pro van 2016 verscheen, kwamen al snel de eerste berichten naar boven over de grote problemen die het met zich meebracht. Toetsen bleven hangen, spatiebalken deden raar en in een mum van tijd waren er toetsen die simpelweg niet meer werkten. Uiteindelijk bleef Apple stug volhouden dat er niets mee aan de hand was en bracht het uiteindelijk vier generaties van het vlindermechanisme uit op de markt. Elke keer waren er kleine upgrades te vinden ten opzichte van de generatie daarvoor, maar de problemen werden er niet minder door.

Uiteindelijk moest Apple toegeven dat het vlindertoetsenbord alles behalve een goed idee was geweest en bracht het bedrijf in 2019 de 16-inch MacBook Pro uit. Een laptop die weer een stapje terug deed door de Scissor Switch weer in het leven te roepen. Een toetsenbord met een langere key travel, minder geluid en meer betrouwbaarheid. Al zijn de MacBook Air en 13-inch MacBook Pro nog steeds voorzien van de labiele toetsenborden.

#1 Samsung Galaxy Note 7: de absolute flopkoning

Samsung Galaxy Note 7
De Note 7 (Afbeelding: Samsung)

De Samsung Galaxy Note 7 was een veelbelovende smartphone. Het toestel zag er ontzettend goed uit, de eerste indrukken waren ontzettend goed en de specificaties waren veel belovend. Het was een uiterst goed toestel, totdat er vlammen mee gepaard gingen.

Op 17 augustus 2016 werden de eerste review modellen naar buiten gestuurd en op 1 september waren er al 35 telefoon in vlammen opgegaan. Het probleem werd uiteindelijk dusdanig groot dat Samsung alle toestellen terug moest roepen en iedereen moest voorzien van een vervangend toestel. Alleen het enige probleem met deze toestellen was dat ze ook in vlammen opgingen. Kortom: het was een probleem waar je eng van werd. Zeker gezien het feit dat het ook een keer misging in een vliegtuig, waardoor alle Note 7 smartphones verbannen werden.

Samsung besloot een einde te maken aan de Note 7 en riep alle toestellen terug. De toestellen die niet teruggestuurd werden kregen een softwareupdate, waardoor ze niet meer werkten. Door alle smartphones terug te roepen en de gebruikers te voorzien van andere modellen, heeft er uiteindelijk voor gezorgd dat de reputatie van het bedrijf gered werd. Maar man, wat was dit een flop.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen