Daniel Koster
Daniel Koster Gadgets 23 jan 2017

Hoe kan het dat een (lelijke) techjas miljoenen ophaalt via Kickstarter?

Wij zijn af en toe het spoor bijster. Zo hadden wij het gevoel dat mensen Kickstarter en al die andere crowdfundingsites wel een beetje zat zijn. Het falen van de Lily-drone leek voor velen de druppel die de emmer deed overlopen. Deze techjas toont aan van niet..

Want het volgende succes is alweer een feit. En dan bij een product die op deze manier al vele malen is geïntroduceerd en voor ons niet zo bijster speciaal is. We hebben het over Hallam Smart Jacket. Een jas die boordevol innovaties zit.

Teveel van het goede, dus middelmatig?

Een techjas boordevol innovatie

Even kort over die jas. Die zit volgepropt met 29 functionaliteiten voor de smartphonegebruiker. Zo kent-ie lichten voor op de fiets, een smartphone-oplader, een neksteun en slaapmasker en een GPS-tracker. En trouwens, de Smart Jacket is ook als trui en wollen jas te koop.

Wij zijn niet overtuigd..

Maar goed, wij weten het niet. De jas en trui vinden we persoonlijk helemaal niks. De LED-lichten zien er nou niet bepaald stijlvol uit. Dat geldt trouwens voor de jas en trui als geheel. En als die verschillende zakken en accessoires? Die lijken ons in de weg zitten en vooral overbodig.

techjas

Je kunt toch wel even met je telefoon uit de voeten zonder dat-ie meteen aan de oplader moet? Of dat-ie automatisch op mute wordt gezet als je ‘m in een bepaalde zak stopt? En altijd zo’n kussen in je nek lijkt ons nou niet bepaald comfortabel. En een badge waarmee je bijvoorbeeld op afstand selfies kunt maken, is dat nou écht nodig?

Teveel van het goede, dus middelmatig?

En dan is het grootste probleem nog dat je überhaupt niet weet hoe de jas zit en of alles werkt. Wij zijn bijvoorbeeld bang dat de kwaliteit van de oordopjes tegenvalt, het reiskussen niet lekker zit, de oplader niet lang meegaat, het verbinden met Bluetooth niet vlekkeloos en ga zo maar door.

techjas

Oké, de jas/trui hebben ook zeker een groot voordeel. Ze zijn wél handig voor diegene die veel op reis. Dan kunnen we het wel begrijpen dat je je telefoon altijd wilt opladen, een reiskussen bij je wilt hebben en via GPS je jas in de gaten wilt houden.

Meer functies is meer betalen

Maar ja, daar moet je dan wel weer flink wat geld voor over hebben. Wil je de reis-uitvoering van de trui en de verschillende jassen? Dan zit je al gauw aan de 250 euro. Je kunt ook voor basic gaan. Dan bezit je, met uitzondering van de wollen jas, over zaken als een oplader en kussen. Dat kost je honderd euro voor de trui en 120 euro voor de ja. Functionaliteiten als een GPS tracker kun je dan wél vergeten.

techjas

En daarom raken wij de kluts kwijt. Aan de ene kant zie je allerlei projecten falen en mensen roepen dat ze enkel nog investeren in briljante producten. Deze techjas heeft zeker potentie, maar wij plaatsen er nog veel vraagtekens bij. Werkt alles wel en zijn die jassen en trui nou écht zo handig?

Ligt het aan ons?

Dat vragen wij ons af. Dat de jassen en trui honderden over de streep hebben getrokken en goed zijn voor meer dan één miljoen euro doet onze mond dan ook van verbazing openvallen. Zijn wij dan zulke pessimisten geworden of zien wij het licht gewoon niet? Wat vind jij, zou jij deze techjas wél aanschaffen?

techjas

Trouwens, wij zijn niet altijd van die pessimisten hoor. Zo vonden we deze tas die bijna vijf miljoen euro ophaalde de sh*t. En wat dacht je van de meest succesvolle Kickstarterprojecten van 2016?

Reageer op artikel:
Hoe kan het dat een (lelijke) techjas miljoenen ophaalt via Kickstarter?
Sluiten