Ilona Braam
Ilona Braam Home 5 sep 2017
Leestijd: 2 minuten

Klassieke SP-10 platenspeler van Technics herrijst uit de dood met luxe

De tijd waarin we nu leven zit vol met innovatieve technologieën, welke niet gauw genoeg vervangen kunnen worden door het nieuwste van het nieuwste. Toch verlangen mensen soms weer terug naar de tijd van vroeger, waarin het leven simpeler zou zijn geweest. Niet voor niks is er een enorme opleving van moderne apparaten met een vintage uiterlijk. Technics doet hier vrolijk aan mee en blaast de klassieke SP-10 platenspeler weer nieuw leven in.

SP-10 eerste direct-drive platenspeler

De SP-10 maakte zijn debuut in 1969 als de eerste platenspeler met een direct aangestuurde motor op de professionele markt. Bij dit type platenspeler is de motor direct onder de draaitafel en is deze ook direct aan de draaitafel verbonden. Deze platenspelers werden razend populair en worden op het moment nog steeds veel gebruikt door DJ’s.

Technics SP-10R platenspeler

Onthulling moderne verrijzenis tijdens IFA 2017

Technics leek het hoogste tijd te vinden om een eerbetoon te doen aan de platenspeler waar het allemaal mee begon en onthulde tijdens IFA 2017 het vernieuwde SP-10R prototype in Berlijn. De in ere herstelde platenspeler wordt door moederbedrijf Panasonic zelfs “de meest premium analoge direct-drive platenspeler van vandaag de dag” genoemd.

Zeven kg wegende draaiplaat

Wat meteen opvalt is dat het apparaat er minimalistisch, luxe en vooral ontzettend mooi uitziet. Roestvrij staal wordt gecombineerd met een 7 kg wegende draaiplaat, gemaakt van een drie lagen structuur van messing, gegoten aluminium en rubber. Hierbij is de natuurlijke frequentie van elke laag geoptimaliseerd, waardoor externe vibraties worden onderdrukt. Door het behoorlijke gewicht van de draaiplaat wordt gezorgd voor een stabiele en regelmatige rotatie. Het contrast tussen het roestvrijstalen lichaam en de messingkleurige draaiplaat zorgt voor een luxe en extra gedegen uiterlijk.

Technics SP-10R platenspeler

Geen enkele ongeoorloofde vibratie toegestaan

Om nog verder vibraties en gebrom te verminderen heeft de motor een aparte behuizing gekregen en is de verbinding met de draaitafel extra stug gemaakt. Hierdoor worden zelfs de minieme vibraties van de drijfas in de kiem gesmoord. Met dit alles zorgt Technics ervoor dat je kunt genieten van een optimale geluidskwaliteit met zo min mogelijk vervormingen, terwijl je toch smult van de nostalgie van het apparaat.

Technics SP-10R platenspeler

Zomer 2018 in de winkel

Iedereen moet uiteraard meteen de moderne SP 10-R in huis halen, maar dit zal helaas moeten wacht tot de zomer van volgend jaar. Hij kan dan wel meteen ingewijde worden tijdens de ultieme vintage barbecue.

Waar de Technics SP-10 het back in the day helemaal heeft gemaakt, zijn er natuurlijk ook andere platenspelers die een poging hebben gewaagd. In 1980 verscheen de Sound Burger platenspeler op de markt met een interessante minimalistische stijl, maar heeft het helaas nooit gered.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft

De laatste ontwikkelingen in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
Klassieke SP-10 platenspeler van Technics herrijst uit de dood met luxe
Sluiten