Techno met barcodes: deze Japanner doet het

Misschien heb je het wel eens langs zien komen: een kort filmpje waar van barcodes muziek wordt gemaakt. Zo ook deze week, maar wat maakt dit filmpje zo bijzonder? 

De creatieve artiest heet Ei Wada, wat vrij te vertalen is naar ‘krabbenpotten’. Hij staat erom bekend om van oude elektronica muziekinstrumenten te maken. 

Wie is het creatieve brein achter deze techno?

Wada is geen overvaren jongen in de muziekwereld en werkte al eerder in een orkest en vormde de kunst, tech en muziekgroep Electronicos Fantasticos. Het zogeheten ‘barcode project’ is met die groep gemaakt. 

De Japanse artiest vertelt de wereld weinig over de precieze techniek achter zijn technoplaat. Wel licht hij een tipje van de sluier op door te vertellen dat de scanners zijn aangepast om gescande impulsen direct naar geluidssignalen om te vormen. 

Hoe werkt het precies?

De barcodes die gebruikt worden om muziek te maken zijn strikt genomen geen barcodes meer. Een echte barcode heeft namelijk altijd zwarte en witte kolommen die even dik zijn. Dat is bij Wada niet meer het geval. Ook gebruikt de Japanner naast zijn ‘barcodes’ onder andere patronen met weinig contrast. 

De sensor in de barcodescanner gebruikt het licht om dat vervolgens om te vormen tot stukjes informatie tekst die een computer kan begrijpen. 

Op Reddit wordt er intussen gespeculeerd hoe de scanners precies het licht tot geluid transformeren. Verschillende variabelen lijken hierbij een rol te spelen, zoals de snelheid waarmee met de scanner bewogen wordt en hoe ver je van de barcodes afstaat.

Barcodes zijn op meerdere manieren creatief inzetbaar. Zo is er eerder ook al een wekker in de app store van Apple ontwikkeld waarbij je een barcode moet scannen.

Nog meer creativiteit van de artiest

Het barcode project van Wada is niet zijn eerste creatieve project met elektronica. Eerder maakte hij al een soort ukeleles van oude beeldbuizen. Van een grote ventilator maakte hij daarbij al eerder een basgitaar. 

Het laat zien dat Wada beschikt over een creatief arsenaal. Wie Wada blijft volgen, zal in het vervolg waarschijnlijk nog meer creatieve projecten van de Japanner voorbij zien komen. 

Reageer op artikel:
Techno met barcodes: deze Japanner doet het
Sluiten