Mark Hofman
Mark Hofman Tech 31 dec 2020

Technologie in 2020: de producten en diensten die ons het afgelopen jaar verlieten

Het jaar 2020 zit er alweer bijna op. Vanaf morgen begint een gloednieuw jaar waarin we hopelijk weer te maken krijgen met een hoop mooie technologie. Maar voor we ons daar op richten kijken we nog even terug naar het afgelopen jaar.

Naast het feit dat er een hoop technologie is bijgekomen, zijn we ook aardig wat producten en diensten verloren. In dit artikel lichten we ze nog een keertje voor je uit.

Technologie in 2020: deze producten en diensten verlieten ons

Zoals gezegd zijn er niet alleen veel nieuwe producten en diensten bijgekomen in 2020. Er is ook genoeg technologie die we na dit jaar niet meer terug gaan zien. Dat heeft simpelweg te maken met het feit dat bedrijven het voor deze producten welletjes vinden geweest of met het feit dat sommige dingen helemaal niet zo succesvol waren.

We zetten de volgende producten dus nog één keer in het zonnetje om ze daarna hun welverdiende rust te geven. Sentimenteel die mensen van WANT…

#1 Nintendo 3DS

Als we kijken naar technologie die ons in 2020 verlaten heeft, dan kunnen we niet anders dan de Nintendo 3DS benoemen. Toen de handheld in 2011 uitgebracht werd was het zonder twijfel een resolutie te noemen. Het 3D-scherm gaf gaming een compleet nieuwe dimensie. Niet alleen door dat scherm overigens, want de Nintendo 3DS was voor nog heel veel meer dingen te gebruiken. Gebruikers konden foto’s maken, video’s streamen, audio opnemen, in contact blijven met vrienden en nog heel veel meer. Het was een sterk staaltje technologie waarmee jij ontzettend goed uit de voeten kon. En daar waren de games dan uiteraard ook naar.

Na negen en een half jaar en komt er een einde aan de Nintendo 3DS die in totaal 7.6 miljoen keer verkocht werd. Vaarwel kleine rakker.

Nintendo 3DS verloren technologie
De 3DS (Afbeelding: Nintendo)

#2 FarmVille

Er zijn niet heel veel Flash games waar we om rouwen op het moment dat ze verdwijnen, maar wat betreft FarmVille gaat er toch een stukje nostalgie verloren. Zynga’s game is vanaf 31 december 2020, vandaag dus, niet meer te spelen en gaat de boeken in als de populairste game die Facebook ooit gehad heeft. In de eerste paar jaar voelde Facebook voor sommige mensen dan ook aan als een platform dat je bij die game kreeg. Voor de duidelijkheid: die groep van sommige mensen bestond in 2009 overigens uit 69 miljoen mensen.

FarmVille was ongelofelijk verslavend en het is wat dat betreft dan ook ontzettend jammer dat er een einde komt aan de game. Daarom verdient het spel zonder twijfel een plekje in deze lijst vol verloren technologie.

Farmville
FarmVille (Afbeelding: Zynga)

#3 Windows 7

Tja, wat kunnen we hier over zeggen. Na het drama wat men Windows Vista noemde kwam Microsoft in 2009 met Windows 7. Het besturingssysteem was voorzien van een strak ontwerp, werkte fantastisch en kwam niet met al teveel gedoe. Het is dan ook zeker niet gek dat er een hele grote groep gebruikers de stap naar Windows 8 hebben overgeslagen. Maar met de komst van Windows 10 en de aankondiging dat Windows 7 tot een einde zou komen, maakte veel gebruikers toch de stap.

Uiteraard is het besturingssysteem voor computer nog steeds te gebruiken, maar bijgewerkt wordt het niet meer. Geen nieuwe updates, geen verkoop en geen aanpassingen meer op het gebied van veiligheid. In januari 2020 nam de wereld afscheid van een sterk staaltje technologie in de vorm van Windows 7.

Windows 7 verloren technologie
Windows 7 (Afbeelding: Microsoft)

#4 Wunderlist

In mei dit jaar gebeurde precies wat men al sinds 2015 aan zag komen. In dat jaar nam Microsoft namelijk het bedrijf achter de populaire to-do app Wunderlist over. Het einde van de applicatie was slechts een kwestie van tijd toen Microsoft de eigen To Do-app steeds meer begon te promoten. In 2017 werd bekend dat Wunderlist inderdaad gedeactiveerd zou worden, maar dat heeft vervolgens nog drie jaar geduurd. In mei dit jaar namen we afscheid van de handige dienst.

Wunderlist verloren technologie
Wunderlist (Afbeelding: Microsoft)

#5 Adobe Flash Player

We kunnen het niet over verloren technologie hebben zonder het vertrek van een stukje internet-historie mee te nemen. Met ingang van vandaag, 31 december 2020, stopt Adobe met de ondersteuning van de Flash Player. Waar jij dit waarschijnlijk kent van alle geinige gratis spelletjes die je op het internet speelde, is dit wel echt een ding. In de jaren 90 was Adobe Flash Player namelijk niet alleen een component van het web. Het was praktisch gezien het web. Het feit dat we vanaf vandaag afscheid nemen is wat dat betreft dus best wel een ding.

Vanaf 31 december 2020 stopt Adobe dus met de ondersteuning van de Flash Player en vanaf 12 januari 2021 wordt content die er nog gebruik van maakt geblokt. So long!

Adobe Flash Player
Adobe Flash Player (Afbeelding: Adobe)

Meer technologie?

Net als in 2020 zullen we je ook in 2021 weer dagelijks voorzien van allerlei technologie-content. We schrijven weer nieuwe reviews, maken lijstjes en houden je dagelijks op de hoogte van de meest recente ontwikkelingen. Hou de website dus goed in de gaten, geniet van de jaarwisseling en tot volgend jaar!

De beste wensen van WANT!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft

De laatste ontwikkelingen in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
Technologie in 2020: de producten en diensten die ons het afgelopen jaar verlieten
Sluiten