Rutger Houweling
Rutger Houweling | LinkedIn 28 sep 2013

Technologie voor Star Wars Lightsabers ontdekt dankzij de wetenschap

Star Wars Lightsabers bestaan alleen in de fictieve wereld. Hoe graag we ook zwaardgevechten willen organiseren met deze bijzondere lichtzwaarden, het zit er niet in. Of toch wel? Wetenschappers van Hardvard en MIT hebben namelijk een materie ontdekt die dezelfde werking lijkt te hebben als een lichtzwaard. Dit allemaal dankzij onderzoek naar fotonen. Fotonen worden meestel gezien als massaloze deeltjes die bijna nooit op elkaar reageren. Dit blijkt toch niet helemaal waar te zijn.

De wetenschappers hebben het voor elkaar gekregen om deeltjes toch op elkaar te laten reageren door atomen in een supergekoelde vacuümkamer te pompen. Wanneer de deeltjes op elkaar reageren worden ze naar elkaar toegebracht tot een grotere moleculen. Deze moleculen zijn weer vergelijkbaar met de wapens die we zien in de Star Wars-films.

Met deze ontdekking zal er vervolg onderzoek worden uitgevoerd naar er mogelijk is in de quantummechanica. Natuurkundige Mikhail Lukin van de Harvard Universiteit geeft aan dat ze de nieuwe technologie hopelijk kunnen inzetten voor de ontwikkeling van quantum computers. Dit nieuwe ‘licht-materiaal’ kan worden gebruikt om meer complexe interactie-ketens te bouwen. Voorheen waren wetenschappers altijd beperkt door de vluchtigheid van fotonen. Wij zijn dan ook benieuwd wat deze nieuwe technologie de toekomst zal brengen.

Reageer op artikel:
Technologie voor Star Wars Lightsabers ontdekt dankzij de wetenschap
Sluiten