Daniel Koster
Daniel Koster Gaming 14/08/2015

Vroeger was alles beter: technologieën die enkel het kind van de jaren ’90 kent

Wie opgegroeid is tijdens de jaren negentig weet wat voor prachtige tijd het waren. Met nieuwe technologieën als de PlayStation en MSN hadden we eindelijk handvatten om onszelf te vermaken. Smartphones bestonden daarentegen nog niet waardoor er een gezonde combinatie was tussen het gebruik van technologieën en het elkaar nog daadwerkelijk zien en spreken in persoon. De jaren negentig waren echter vooral hoogtij-dagen met betrekking tot oldskool technologieën waar we af en toe nog steeds naar terug hunkeren. Check ze hier allemaal!

Mag ik je mobieltje lenen. Ik heb geen beltegoed meer!

In de jaren negentig maakte je als klein menneke echt de blits als je mobieltje had. Een Nokia bijvoorbeeld waar je Snake op kon spelen en die voorzien was van de nieuwste, vette ringtones (ken je Crazy Frog nog?!). Bellen deed je echter vrij weinig en je beltegoed was dan ook altijd op. Elkaars mobiel lenen was dan de uitkomst, maar langer dan één minuut mocht je niet bellen, want dan kostte het teveel geld!

Send error report

Wij waren het eerlijk gezegd alweer bijna vergeten, totdat we deze ‘send error report’-notificatie tegenkwamen. Want waar Windows 95 hét besturingssysteem was kende het systeem kende nog wel zijn mankementen. Dit resulteerde in het onderstaande. Herkenbaar, zeker! Echter kon je vanaf die tijd ook prima gave spellen spelen op je pc, zoals Doom en Wolfenstein 3D. Ook begon FIFA iconische spellen uit te brengen, zoals FIFA 97. Legendarische spellen, nu nog!

School uit: tot zo op MSN!

Had je elkaar de hele dag op school gezien, dook je thuis meteen weer achter de computer om verder te ouwehoeren.
Het MSN-gebruik van die tijd was bijna net zo obsessief als het WhatsApp-gebruik van de jeugd van tegenwoordig. En die namen die we dan op MSN gebruikten, vreselijk!

“Ga van het internet af, ik moet bellen!”

Het is bijna ondenkbaar, maar vroeger had je enkel internet via de telefoonlijn. Dit betekende ook dat je niet kon bellen en internetten tegelijk. Dan moest je dus van het internet af als je vader of moeder moest bellen. En altijd juist als je een belangrijk gesprek aan het voeren was via MSN. Ken je dat geluid nog van de inbelverbinding trouwens? Nostalgie den top!

Downloadtijd: drie uur

Waar we nu films downloaden binnen een uurtje, deed je vroeger over één muzieknummer van vijf megabytes soms wel meerdere dagen. En daar wachtte je dan met smart op, hopende dat je niet geflest was en een verkeerd nummer had gedownload. Had je ‘m eindelijk binnen, dan kon je het nummer met Winamp afspelen. Maar niet voordat je de juiste lay-out van Winamp had ingesteld natuurlijk!

De Breakout

En dan natuurlijk de Breakout. Als er één blad is die zowel de kinderen als ouders van de jaren negentig hebben gelezen, dan is het de Breakout wel. Van de nieuwste feitjes met betrekking tot de lievelingszangers en -zangeressen van die tijd tot de naakte man en -vrouw die altijd in het blad te vinden waren. En natuurlijk de gênante vragen die in het blad werden beantwoord. Of deze vragen nou echt door lezers van het blad waren gesteld is nog steeds een mysterie trouwens!

Een muis mét muisbal

Wat een onhandige uitvinding was dat toch eigenlijk, die muis met muisbal. De helft van de tijd functioneerde dat ding niet en de andere helft van de tijd viel het balletje eruit. Op school was het al helemaal een drama, want daar jatte iedereen altijd de balletjes uit de muizen, dan had je er al helemaal niks meer aan!

Mario Kart en James Bond

De Nintendo 64 was dé spelcomputer van de jaren negentig die ook nu nog enorm populair is. Het spelen van James Bond was gaaf en ontzettend spannend. Wie weet die code nog dat je iedereens hoofden enorm kon doen opzwellen? Wij niet meer, maar hoe het eruit ziet staat in ons geheugen gegrift!

De Playstation1

Nog zo’n legendarische spelcomputer was de Playstation 1. Waar we nu de beste beelden hebben door het gebruik van een HDMI-kabel deden we het toen gewoon oldskool met een tulp kabel. Als je ‘m er niet goed in had gedaan had je opeens geen geluid meer.

Stiekem tijdens de les je Tamagotchi voeren

De rages van de jaren negentig zijn achteraf soms onverklaarbaar te noemen. Zo waren vooral de meiden in de ban van Tamagotchi’s. Ze werden dan ook al gauw verboden op scholen, maar stiekem nog steeds onderhouden door hun kinderlijke ouders!

Voorpagina’s maken met WordArt

Het ziet er nu niet meer uit natuurlijk, maar toen was WordArt het helemaal! Had je niks te doen of moest je een werkstuk maken? Met WordArt maakte jij de mooiste creaties om de hele wereld mee te imponeren!

De Game Boy Color

De Game Boy was alweer verouderd, maar de Game Boy Color zeker niet. Wij weten nog wel hoe we de verschillende edities van Pokémon, maar ook Super Mario Bros Deluxe helemaal platspeelden.

Van de Backstreet Boys en de Spice Girls tot BNN, TMF en Pokémon

Waar de kinderen van de jaren zeventig en tachtig nog keken naar kwaliteits-kinderprogramma’s als Rembo en Rembo, de Fabeltjeskrant enzovoorts, maakte die programma’s in de jaren negentig plaats voor de commerciële televisie. Pokémon werd een ongelofelijke rage, maar ook andere spraakmakende programma’s kwamen op. Bart de Graaff’s BNN maakte (laten we het vernieuwende noemen) tv, en met de eerste uitzending van Big Brother in 1999 was een nieuw soort programma’s geboren.

Ook muzikaal gezien evalueerde de smaak van de tieners. Het succes van boybands en girlbands als de Backstreet Boys en de Spice Girls was ongekend en voor ouders onbegrijpelijk. Als we er nu op terugkijken was de hysterie echter zwaar terecht, want wat een tijdloze hitjes hebben de boy- en girlbands van toen geproduceerd! O ja, en 2 Unlimited natuurlijk!

Eindeloze zoektocht naar de juiste cd

Muziek luisteren via een app op je mobiel, mooi niet. Hippe auto’s konden tegen die tijd cd’s afspelen. Elk familielid mocht dan op een lange autorit een uur lang de muziek regelen. Dan kwam de grote cd-hoes weer tevoorschijn en werd er na hevig bladeren een volgende muzikale keuze gemaakt!

Check ook:

Reageer op artikel:
Vroeger was alles beter: technologieën die enkel het kind van de jaren ’90 kent
Sluiten