Jason Sudeikis: ‘Ted Lasso zou zeker een mondkapje dragen’

Jason Sudeikis maakt samen met Bill Lawrence de komedie Ted Lasso voor Apple TV+. Wij konden met het tweetal spreken.

Voetbal is een van de populairste sporten ter wereld. toch zijn er maar weinig fictie series over. Wij herinneren ons natuurlijk nog All Stars en FC de Kampioenen, maar een echt internationale serie bleef altijd uit. Tot nu, want Apple TV+ komt met Ted Lasso, een komische serie over een Amerikaanse american footballcoach die een Engelse voetbalclub gaat trainen. Het levert natuurlijk een hoop misverstanden op, maar tegelijkertijd ook een hoop mooie momenten.

Van Ted Lasso tot Amsterdam

Wij mochten met twee van de makers van de serie praten. Producer Bill Lawrence en producer en hoofdrolspeler Jason Sudeikis. Zij vertellen je over wankers, Amsterdam, de Amerikaanse en Europese sportcultuur en natuurlijk voetbal.

Ted Lasso is gebaseerd op een karakter dat je zeven jaar geleden speelde in NBC Sports. Hoe zagen jullie de potentie van hem om er een hele serie over te maken?

Bill: “Niemand geloofde erin. Het karakter is gebaseerd op verschillende personages uit reclames uit de show. In Saturday Night Live waren we gewend om types te doen. Toen ik deze voorbij zag komen, zag ik dat die anders was dan anderen. Hij heeft zijn eigen karakter. Wij waren groot fan van sportfilms uit de 80’s en 90’s. Deze was ideaal als een domme kapitein op een schip vol idioten, maar wel optimisme en hoop erachter.”

 Jij begon zeven jaar met een typetje om Amerikanen meer te leren over voetbal. Nu is Ted Lasso daaruit voortgekomen. Weten Amerikanen nu wel genoeg?

Jason: “Amerikanen moeten nog veel leren over voetbal. Vooral de buitenspelregel is nog lastig voor ze. Ik denk dat het computerspel FIFA en het Amerikaanse vrouwenteam veel meer de pracht van de voetbalsport laten zien dan dat wij doen. Wat dat betreft staan wij op de derde plaats Dat is wel de bronzen medaille voor hulp!”

Ted is een geboren optimist. Hoe zou hij omgaan met de coronacrisis?

Bill: “Hij zou zeker een mondkapje dragen. Hij gebruikt zijn boerenverstand en dus luistert hij naar wetenschappers. Maar net zoals iedereen wordt hij ook gek van de situatie. Hij maakt er het beste van en probeert in contact te komen met zijn familie door te Face Timen en samen spelletjes te spelen. Misschien Mario Kart. Ook hij is nieuwsgierig en wil hij up to date blijven van het laatste nieuws.”

Voetbal is de meest populaire sport ter wereld. Hoe kan het dat er maar zo weinig shows over zijn? Wat zijn de hindernissen die je moet nemen voor Ted Lasso?

Jason: “Elk kind dat ik ken groeit op met voetbal. Toch wordt het nu elke generatie hier populairder. Waarschijnlijk dat er daarom nu steeds meer series en films over komen. De grootste hindernis voor ons was dan ook niet het onderwerp maar het weer. Dat kwam doordat de buitenopnames plaatsvonden in november. Het was kouder en natter dan in augustus.”

Bill: “Toch is het lastig door de vele sportshows op de televisie. Daarom moet de serie authentiek en echt eruitzien. We hebben daarom de accommodatie van Hayes & Yeading gebruikt voor het opnemen van voetbalscènes, dat in de lagere klassen van de Engelse voetbalpiramide spelen. Ook was het fijn dat we het stadion van Crystal Palace konden gebruiken. Daardoor konden we echt de Engelse voetbalsfeer uitstralen.”

Ted Lasso Apple TV+
Voetbal kan een lastig spelletje zijn. (Afbeelding: Apple)

Waar komt de naam Ted Lasso vandaan?

Bill: “Ted Lasso is misschien wel een van de best verzonnen namen ooit. Ik moet Jason een compliment geven want hij heeft het bedacht. Het rolt zo van je tong en de naam alleen al maakt je aan het lachen.”

Jason: “Ik ben fan van het maken van achternamen met een zelfstandig naamwoord. Ted heeft de capaciteit om mensen bij elkaar te brengen zoals een lasso dat doet. En nu zonder dollen: ik moet gewoon bekennen dat het een sullige naam is, maar ik doe net alsof het echt zo bedoeld was.”

“En qua karakter moet Ted een typische Amerikaan voorstellen die in het buitenland is. Een nieuwsgierig iemand, die eigenlijk alles negeert zonder arrogant te zijn. Het is veel meer verfrissend dan hoe Amerikanen er normaal uitzien in het buitenland.”

De Engelse voetbalcultuur is erg speciaal. Hoe heb jij die proberen te begrijpen?

Jason: “Ik heb me proberen voor te bereiden door de domste persoon in de kamer te zijn en vragen te stellen als ik iets niet weet. Twee producers en ik hebben allemaal tijd doorgebracht bij Boom Chicago in Amsterdam waar we het voetbal beter hebben leren kennen. Ik was er zelf voor een half jaar. Daar hebben we wat meer geleerd over de Europese cultuur. Brandon kwam naar Amsterdam als een Chicago Bears-fans en was erg cynisch tegenover voetbal maar door zijn tijd in Nederland is hij echt een voetbalfan geworden. Helaas is hij na fan geweest te zijn voor het Nederlands Elftal nu voor Arsenal.”

“Ik wist er zelf niet zoveel van, dus ik vroeg veel aan de anderen zoals buitenspel en andere regels. Wij mogen blij zijn dat ze er dus bij zijn. Je hoeft echter geen voetbalfan zijn om van de serie te genieten, maar als je dat wel bent, moet het herkenbaar zijn. Juist door de samenwerking van mensen die er alles over weten en een groep die het niet goed kent, kun je het tot een combinatie maken zodat het voor iedereen leuk is.”

Bill: “Daarnaast zijn er ook nog andere in ons productieteam erg grote voetbalfans. Twee van onze schrijvers zijn Engels en hun families zijn diehard Tottenham en Crystal Palace-supporters. Ze zijn zelf opgegroeid in die echte voetbalcultuur daar.”

Ted Lasso Apple TV+
Ted Lasso moet een Engelse degradatiekandidaat managen. (Afbeelding: Apple)

Het woord wanker (rukker) komt nogal veel voor in de serie. Is daar een Amerikaans synoniem voor? Heb je ook het aantal geteld?

Jason: “Het is grappig, eerder vroeg iemand ons al eens om het niet te gebruiken omdat haar oma zou kijken. Voor ons is het gewoon een woord en wij hangen er niet veel gewichtigheid aan. Ik weet niet hoe we het in de V.S. zouden gebruiken? Misschien dickhead? Ik vind het juist fijn dat in het Verenigd Koninkrijk mensen er niet zo moeilijk over doen. In de V.S. slaat het een conversatie meteen dood. In een film kun je wel negen mensen door het hoofd schieten, maar een ‘vies woord’ kan absoluut niet. Dat is zo gek. Het is verfrissend dat het hier niet gebeurt. Het zou erg nep overkomen als we niet zulke woorden zouden gebruiken.”

Is het dan juist zo verschillend omdat je de show nu voor een internationaal publiek maakt in plaats voor alleen maar amerikanen?

Zeker! Het interessante om een serie voor Apple te maken is dat het voor een groot publiek is uit verschillende landen. Ik heb nooit begrepen waarom je alleen content zou maken voor Amerikanen. Het is juist gaaf om te horen dat mensen uit andere landen je series kijken. Het was dan ook een van de eisen van Apple dat het voor de hele wereld moest zijn. Voetbal is een internationale sport. Juist daardoor konden we personages met verschillende achtergronden maken. Juist door mijn ervaring in Amsterdam, wat een internationale stad is, heb ik ook kunnen werken voor een internationaal publiek. Vaak lachen mensen om dezelfde dingen, terwijl we cultureel toch anders zijn.

Reageer op artikel:
Jason Sudeikis: ‘Ted Lasso zou zeker een mondkapje dragen’
Sluiten