Duurzame(re) oplossing: elektrisch voorwiel maakt elektrische fiets van stadsfiets

Een elektrische fiets is een kostbaar speeltje. Dit, en het feit dat je omafiets ook nog prima rijdt, zijn waarschijnlijk redenen waarom je er geen koopt. Als het aan de startup Teebike ligt zijn dit echter geen argumenten om niet elektrisch te fietsen.

Je hoeft namelijk geen complete nieuwe elektrische fiets te kopen dankzij de innovatie van Teebike. Er is slechts een kleine aanpassing nodig aan je eigen fiets om die om te toveren tot een e-bike. Namelijk: een elektrische voorwiel.

Teebike Wheel tegen ‘fietsverspilling’

Het Teebike Wheel is een universeel voorwiel die je vrijwel op iedere fiets kunt monteren. Zo maak je een elektrische fiets van je eigen fiets. Zelfs van je oude omafiets. Dit is geen unieke innovatie; zo schreven we eerder al over de UrbaNext wat een soortgelijk product is.

Teebike elektrische fiets elektrisch voorwiel
Teebike Wheel (Afbeelding: Teebike)

Laurent Durrieu, de uitvinder van dit wiel, kwam op het idee voor het elektrische voorwiel toen hij een fietsenkerkhof zag in China. Op dat kerkhof lagen duizenden ongebruikte fietsen die niet meer gerepareerd zouden worden. De fiets als wegwerpproduct is een vreemd idee, zo dacht Durrieu, waarna hij met een duurzamere oplossing kwam om een gewone fiets nieuw leven in te blazen.

De Teebike Wheel is natuurlijk niet exact hetzelfde product als UrbaNext. Het wiel dat is ontwikkeld door een Franse startup ziet er iets lomper uit dan de eerder genoemde. Maar hij heeft een aantal toffe extra functies die het zeker een interessante gadget maken.

Van gewone stadsfiets tot elektrische fiets

Het Franse Teebike ontwikkelt een elektrisch voorwiel dat is voorzien van Bluetooth. Het wiel dat ook een ingebouwde rem heeft is beschikbaar in 20m, 26, 27.5 en 28 inch. Wie het wiel op zijn fiets bevestigt heeft de voordelen van een gewone elektrische fiets. Zo haal je dankzij de elektrische motor een snelheid van 25 kilometer per uur, en gaat de batterij zo’n 50 tot 80 kilometer mee. Dit laatste is uiteraard afhankelijk van verschillende factoren, zoals het gewicht van de bestuurder, hoeveel de pedal-assist wordt gebruikt, en bijvoorbeeld de wind. Eigenlijk net als voor iedere andere elektrische fiets geldt.

Teebike e-bike elektrische fiets
Het elektrische voorwiel van Teebike (Afbeelding: Teebike)

Elektrisch voorwiel met slimme functies

Anders dan het UrbaNext-wiel heeft dit elektrische voorwiel Bluetooth. Daardoor kun je hem verbinden met een app op je smartphone waarop je de instellingen van het wiel beheert. Al kun je het wiel ook gebruiken zonder dat hij is verbonden met je smartphone. Als de motor start zal hij automatisch de instellingen gebruiken die het laatst zijn ingesteld.

Ook aan veiligheid van je fiets is gedacht. Want met een elektrisch voorwiel is je oude stadsfiets opeens een stuk interessanter voor dieven. Daarvoor heeft Teebike Wheel een aantal handige veiligheidsfuncties. Denk bijvoorbeeld aan een alarm en een automatisch slot.

Reageer op artikel:
Duurzame(re) oplossing: elektrisch voorwiel maakt elektrische fiets van stadsfiets
Sluiten