Waarom je volgens de wetenschap je beschadigde Teflon-pan weg moet ketsen

Wetenschap Dennis Mons 16 nov 2022
Leestijd: 2 minuten

Een leven zonder anti-aanbaklagen is bijna niet meer voor te stellen. Na het koken zit niemand te wachten op een ellendige afwas. Maar wees gewaarschuwd: als je Teflon-pan beschadigd is: mik die dan meteen weg.

Teflon bestaat al sinds 1954 maar is tijdens de Covid-periode nog veel populairder geworden. Naar schatting werden in 2020 206,1 miljoen potten en pannen verkocht met het non-plakkerige goedje. Heb je zelf Teflon in huis, wees dan wel op je hoede.

Teflon is een zegen maar ook een vloek

Uit recent onderzoek is naar voren gekomen dat Teflon best wel een killer kan zijn. Het materiaal, dat officieel polytetrafluoroethylene (PTFE) heet, is namelijk extreem schadelijk.

Naar schatting komen er namelijk zo’n 9100 plastic deeltjes vrij tijdens het koken als een pan een kras heeft. Als een pan daadwerkelijk een barst heeft komen er zelfs 2,3 miljoen mico- en nanoplastic deeltjes vrij. Dat is een hele slechte zaak aangezien die deeltjes poly- en perfluoralkylstoffen (PFAS) zijn.

teflon, pan
Als dit Teflon is, zijn die krassen een heel slecht teken. (*Afbeelding: Unsplash/John Salzarulo)

PFAS worden ook wel ‘forever chemicals’ genoemd omdat ze niet afgebroken worden. “De kleinste PFAS-deeltjes worden niet afgebroken door zonlicht”, stelt onderzoeker Graham Peaslee van de University of Notre Dame. “Ook micro-organismen tasten de stof niet aan waardoor ze honderden jaren blijven ‘plakken’.”

Hierdoor komen ze zeer lange tijd in het ecosysteem terecht, vervuilen ze het water en stapelen ze zich op het lichaam van levende wezens, waaronder wij dus ook.

Dit heeft mogelijk als effect dat je lichamelijke gesteldheid beschadigd wordt. Zo kan je metabolisme veranderen, neemt de kans op obesitas toe en wordt het moeilijker om infecties te bestrijden.

Gebruik altijd zachte spatels

De wetenschappers raden dan ook aan om altijd zachte spatels te gebruiken bij het koken met Teflon. Daarnaast stellen ze ook dat wanneer je Teflon-pan een kras of barst heeft deze meteen weggegooid moet worden.

Naast het vrijkomen PFAS heeft Teflon nog een andere nadelige eigenschap. Bij extreme temperaturen kunnen andere giftige stoffen losgelaten worden. Er zijn meerdere meldingen geweest van individuen die tijdelijk koortsachtige klachten kregen door de polymeer in de rook. Dit wordt ook wel de Teflon-griep genoemd.

Peaslee stelt dan ook dat we ons gebruik van Teflon goed moeten overwegen. Het product was volgens hem wellicht briljant in de 50’s, maar een gietijzeren pan werkt net zo goed. Hij stelt dat er sowieso voldoende alternatieven die veel minder effect op ons en het milieu hebben dan PFAS.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen