Noah Korevaar
Noah Korevaar | LinkedIn 10 mrt 2017

Telefoon ’s nachts opladen: doen of niet doen?

Je laadt waarschijnlijk elke dag je smartphone op, misschien zelfs de hele nacht. Maar is dat opladen wel goed voor je toestel?

Smartphones opladen: een ingewikkelde kwestie

Het is een vraagstuk dat even felle aanhangers en discussies kent als geloofskwesties: is het verstandig om je smartphone de hele nacht aan de oplader te hangen? Volgens de een is dat funest voor je accu, terwijl de ander dat lachend wegwuift als een verouderd idee. Helaas is de situatie niet zwart-wit, en hebben beide kanten een beetje gelijk. Het hangt er totaal vanaf wat jij van je smartphone verwacht.

Telefoon opladen

Koop je vaak een nieuw toestel?

Veel consumenten wisselen minstens eens per twee jaar hun toestel in voor een nieuwer model. Volgens experts zal dat type gebruiker geen last hebben van het onzorgvuldig opladen van zijn toestel. Uiteindelijk zal een accu het minder lang vol gaan houden, maar dat begin je pas na minimaal twee jaar te merken. Oftewel: leg je toestel gerust de hele nacht aan de oplader.

Ingewikkelder

Als je langer dan twee jaar met je toestel wil doen, dan ligt het allemaal ietsje ingewikkelder. Frequent je telefoon aan de oplader leggen heeft namelijk invloed op de lithium-ion batterijen in onze smartphones. Dat komt niet doordat ze blijven opladen terwijl ze al vol zijn, zoals veel consumenten denken, dus het is niet erg als je toestel zo lang aan de oplader ligt.

Telefoon opladen

Volgens Edo Campos, een woordvoerder van oplader-fabrikant Anker, zijn opladers ‘slim’, ze stoppen wanneer ze vol zitten. Bovendien zijn Android smartphones en iPhones uitgerust met chips die er voor zorgen dat ze geen overmatige stroom absorberen.

Corroderen

Toch is het opladen zelf wel slecht voor de accu van je smartphone. De meeste toestellen maken gebruik van een technologie die ervoor zorgt dat de batterijen sneller meer stroom accepteren, waardoor ze dus sneller opgeladen kunnen worden. Hoe dat precies in zijn werk gaat is weer een ander verhaal, maar het komt er op neer dat lithium-ion en lithium-polymer batterijen daardoor sneller corroderen.

batterij

Oftewel: ja, op de lange termijn zal het een negatieve impact op de accuduur van je smartphone hebben, maar de vraag is of dat zwaarder weegt dan het gemak van opladen wanneer je maar wil. Je zal immers pas na twee jaar de impact gaan merken, en het zal nog veel langer duren voordat je toestel echt significant achteruit gaat.

Oplossingen

Volgens Hatem Zeine, oprichter van Ossia, zou je kunnen proberen om een oplader te gebruiken die gemaakt is voor een minder krachtig apparaat. Denk bijvoorbeeld aan een iPhone oplader voor een iPad Pro. Je moet er vooral op letten dat je toestel niet al te warm wordt, want dat heeft wel een grotere impact op de levensduur van je accu.

Dus nee, een toestel een hele nacht aan de oplader laten hangen is niet een misdaad, want je telefoon stopt automatisch met opladen. Het gaat er meer om dat de accu van je smartphone sneller achteruit gaat als je te vaak je toestel oplaadt, al is het effect daarvan dus ook vrijwel verwaarloosbaar, zeker als je na twee jaar weer een nieuw toestel koopt.

Wist je trouwens dat de stokoude uitvinder van de lithium-ion batterij pas nog met een doorbraak kwam? In dit artikel zochten we uit hoe de lithium voor je batterij wordt gewonnen.

Reageer op artikel:
Telefoon ’s nachts opladen: doen of niet doen?
Sluiten