David van Benthem
David van Benthem Smartphones 3 mrt 2020
Leestijd: 4 minuten

Grote kans dat je telefoon best smerig is: zo maak je hem schoon

De smartphone is steeds meer onmisbaar in ons dagelijks leven. Gemiddeld gebruikt de mens wereldwijd bijna drie uur per dag zijn telefoon. Je telefoon komt zo op allerlei plekken en dus ook minder schone plekken. Hoe houd je je telefoon schoon? Dat kom je hier te weten.

Wat het meest voor de hand ligt, is om je telefoon zelf met de hand schoon te maken. Daarvoor moet je eerst je hoesje verwijderen. Hoe je het hoesje schoonmaakt, lees je verderop in het artikel. Een microvezel doekje is het beste om je telefoon mee schoon te maken als het om vingerafdrukken gaat. Met zo’n doekje beschadig je je telefoon namelijk niet, zoals wc-papier, handzeep en azijn dat bijvoorbeeld wel doen. Het bevochtigen van het doekje met water kan helpen als je telefoon echt vettig is. Vermijd hierbij om direct water op je telefoon aan te brengen, omdat niet alle telefoons hier tegen bestand zijn.

Zand als boosdoener

Als je naar het strand bent geweest met je telefoon, kan er in verschillende aansluitingen en gaten zand zijn gaan zitten. Om dat weg te halen gebruik je plakband en een paperclip. Vouw de paperclip recht en rol een aantal laagjes plakband met de plaklaag naar buiten om de paperclip heen. Ga voorzichtig met deze ministoffer te werk en verwijder zo de korrels uit je telefoon.

Voor de zekerheid noemen we ook de middelen die je niet moet gebruiken. Bleek, azijn, alcohol en andere zware desinfecterende chemicaliën zijn namelijk handig om de metalen achterkant van je telefoon te maken. Maar die producten moet je nooit voor glas gebruiken. Deze middelen tasten namelijk het oleofobe laagje aan, dat als een soort glazuurlaagje werkt tegen onze vette vingerafdrukken. Doe je dat wel, dan wordt je telefoon een regelrechte vingerafdrukmagneet.

schoonmaakmiddelen beschadigen telefoon schoon
Schoonmaakmiddelen die schadelijk zijn voor je telefoon. (Afbeelding: ANP Photo Xtra / Koen Suyck)

Geen fabrieksgarantie door het schoonmaken?

Belangrijk is ook om bij het schoonmaken zo min mogelijk vloeistoffen in de ingangen van je telefoon te laten komen. Laat je telefoon drogen voordat je er weer een hoesje overeen doet. Voor sommigen een no-brainer, maar toch: vloeistoffen en electronica gaan nooit lang goed samen. Telefoons van vandaag de dag hebben ook vaak sensoren die waterschade kunnen detecteren. Worden die geactiveerd, dan zou het zomaar kunnen dat je recht op garantie vervalt.

Perslucht is net zo dubbel vergeleken de eerder genoemde middelen. Want hoewel het handig kan zijn om je telefoon er stofvrij mee te maken, kan perslucht bijvoorbeeld ook je microfoons beschadigen omdat de werking zo krachtig is. Ga er dus zeer zorgvuldig mee om wees ervan bewust op welke plekken van je telefoon je perslucht gebruikt.

Om het hoesje van je telefoon te kunnen wassen moet je eerst altijd het hoesje verwijderen van je telefoon. Als je hoesje van TPU, siliconen of hard plastic is gemaakt, kan je het met warm water wassen en het vervolgens laten drogen. Is je beschermhoes van leer of ander luxe materiaal is gemaakt, dan is het handig om naar schoonmaakmiddelen te kijken die geschikt zijn voor specifiek die materialen of stoffen. Vaak hebben makers van hoesjes ook een handleiding meegeleverd of op hun website staan hoe je je hoesje goed schoonmaakt.

handen wassen schoonmaken desindecteren schoon
Handen wassen is belangrijk (Afbeelding: ANP / Koen Suyk)

Schoon van bacteriën

Hoe desinfecteer je je telefoon zonder je telefoon te beschadigen? Het antwoord daarvoor zag je misschien niet aankomen: UV-licht! Hoewel dat het licht is waartegen je je insmeert, is het je vriend bij het doden van ongewenste bacteriën. Om je telefoon op deze manier schoon te houden betaal je wel een prijskaartje. UV-licht kan je namelijk niet makkelijk zelf opwekken. De PhoneSoap 3 kan dat wel, maar heeft dus wel een aardig prijskaartje van ongeveer 90 euro. Door je telefoon in het apparaat ter grootte van een klein boek te leggen wordt je toestel met het UV-licht bestraald.

Wil je stof en zand helemaal te slim af zijn, gebruik dan zogeheten PortPlugs. Deze plugs kan je in de ingangen van je telefoon steken die je niet gebruikt. Zo weet je zeker dat deze ingangen gevrijwaard blijven van stof. En niet te vergeten: was je handen! Ook al produceert je huid continu vettige oliën, kan het geen kwaad met regelmaat je handen te was als ze ergens anders vies of vettig van zijn geworden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere zaterdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
Grote kans dat je telefoon best smerig is: zo maak je hem schoon
Sluiten