Mark Hofman
Mark Hofman | LinkedIn Tech 19 mei 2019

Japan heeft tekort aan telefoonnummers: langere varianten in de maak

We zijn anno 2019 op een punt gekomen waarin smartphones niet alleen populair zijn, maar ook tot onze basisbehoeftes behoren. Maar waar we ons vooral druk maken om social media, 5G netwerken en privacy, vergeten we de telefoonnummers nog wel eens. Wanneer zoveel mensen gebruik maken van een smartphone, moeten de nummers toch wel eens opraken? En jawel, in Japan gebeurt het. 

Japan heeft tekort aan telefoonnummers

Het ministerie van Communicatie in Japan is druk bezig met het plannen van een nieuw project. Door de populariteit van de smartphone beginnen de telefoonnummers op te raken in het land. Wanneer de 11-cijferige nummers met het huidige tempo over de toonbank vliegen, zijn er rond 2022 geen combinaties meer mogelijk. En dat vereist uiteraard een oplossing. Het ministerie moet nieuwe varianten van de nummers verzinnen en dat gaan ze dan ook daadwerkelijk doen. Telefoonnummers worden langer.

Het Japanse ministerie van Communicatie is van plan om zo’n 10 miljard nieuwe telefoonnummers te produceren. Waar deze voorheen bestonden uit 11 cijfers, zullen de nieuwe nummers uit maar liefst 14-cijfers ontstaan. Kortom: ze worden een flink stuk langer. Hiermee probeert het land een tekort aan unieke nummers te voorkomen. Op dit moment gaan ze namelijk dusdanig hard, dat er in 2020 geen enkele unieke combinatie meer mogelijk is. De nieuwe nummers moet voor het einde van 2021 geïntroduceerd worden.

man bellen smartphone

Niet alleen in Japan

Het klinkt misschien als een uniek probleem, maar dat is het zeker niet. In 2014 kwam een zelfde soort kwestie ook voor in het Verenigd Koninkrijk. Bellers in bepaalde gebieden moesten een vijf-cijferige code invoeren voor een telefoonnummer, om bepaalde toestellen te bereiken. Dit had destijds te maken met het feit dat bepaalde plekken in het Koninkrijk geen unieke combinaties meer konden doorvoeren.

Maar met de lancering van 5G netwerken de komende jaren en de ontwikkelingen rondom Internet of Things, zal het hier niet bij blijven. Naast Japan en het Verenigd Koninkrijk zullen er meer landen zijn die nieuwe cijfercombinaties moeten verzinnen.

Reageer op artikel:
Japan heeft tekort aan telefoonnummers: langere varianten in de maak
Sluiten