Ilona Braam
Ilona Braam Pop-Culture 30 jun 2019
Leestijd: 2 minuten

Vanaf 1 juli geldt een telefoonverbod op de fiets: dit moet je weten

Sinds 2002 is het verboden om in de auto je smartphone in je hand vast te houden en moet alles dus handsfree gebeuren. Op de fiets was dat echter nog niet zo en dat heeft helaas voor redelijk wat ongelukken gezorgd. Daarom werd vorig jaar al aangekondigd dat ook smartphones op de fiets verboden zouden worden en nu is het dan eindelijk zover. Vanaf morgen 1 juli geldt een telefoonverbod op de fiets.

Geen elektronische apparaten meer op de fiets

Dat wil zeggen dat het niet meer toe is gestaan om je smartphone op de fiets in je hand vast te houden. Dat geldt ook wanneer je je toestel helemaal niet gebruikt, maar slechts vast hebt. Telefoons moeten dus echt weggestopt worden en je kunt dus niet meer snel even een appje sturen, op Google Maps kijken of bellen. Wat je aan de andere kant nog wel kunt doen is je toestel in een houder plaatsen aan het stuur om zo nog bijvoorbeeld met Google Maps de weg te kunnen vinden. Verder zou je ook met spraakopdrachten aan de slag kunnen gaan en met oordopjes of een koptelefoon bellen. Overigens mag je nog wel de knopjes aan je koptelefoon of aan het snoer van je oordopjes gebruiken om bijvoorbeeld het volume van je muziek aan te passen. Vanaf 1 juli mag je verder ook geen andere elektronische apparaten in je hand houden als je aan het fietsen bent. Denk bijvoorbeeld aan tablets, muziekspelers of navigatiesystemen.

 

Boete van 95 euro

Wat gebeurt er als je stiekem toch met je smartphone in je hand op de fiets stapt? Dan krijg je uiteraard een boete en in dit geval is dat een boete van 95 euro. De hoogte van de boete is afgestemd op andere boetes die je momenteel riskeert als je je misdraagt op de fiets. Zo krijg je bijvoorbeeld ook een boete van 95 euro als je geen voorrang verleent bij een stopbord of bij haaientanden. De hoogste boete op de fiets bedraagt 150 euro voor onder andere het fietsen op de snelweg en het inhalen op een zebrapad.

Extra streng in het begin

Iedere fietser weet echter dat je in de praktijk niet zo heel gauw een boete krijgt op de fiets. In het geval van de smartphone is het echter toch verstandig om je gewoon aan de regels te houden. Minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid geeft aan dat het telefoonverbod in het begin extra streng gehandhaafd zal worden. De kans is dus redelijk groot dat je mag afrekenen als je toch bezig gaat met je smartphone op de fiets. Maar afgezien van de boete is het sowieso beter om gewoon goed op te letten als je aan het verkeer deelneemt. Een ongeluk kan op de weg namelijk letterlijk in een hoekje schuilen.

Mocht je nog op zoek zijn naar een houder: de Quad Lock Kit is een iPhone-houder, die je smartphone stevig aan het stuur vastzet.

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rijksoverheid

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
Vanaf 1 juli geldt een telefoonverbod op de fiets: dit moet je weten
Sluiten