Noah Korevaar
Noah Korevaar Tech 10 jan 2018

Telegram komt met eigen cryptocoin: in een klap de grootste?

We kennen Telegram als een alternatief voor WhatsApp. De chat-app is in de afgelopen jaren echter uitgegroeid tot een compleet platform, compleet met betalingen, spelletjes en andere uitbreidingen. De volgende stap? De Blockchain, zo bleek deze week. Telegram gaat zijn eigen cryptocurrency lanceren. Dat is reuze interessant, gezien het hier niet om een onbekende startup gaat. Het platform heeft al 180 miljoen actieve gebruikers.

Telegram introduceert eigen cryptocurrency: Gram

De cryptocoin van Telegram gaat Gram heten. De munt wordt geïntegreerd in het versleutelde platform. Zo kunnen gebruikers veilig en snel betalingen uitvoeren, ook internationaal. Althans, dat is het plan. Afgelopen maandag lekte het white paper uit. Daarin wordt het “Telegram Open Network”  in detail beschreven. Het netwerk wordt een derde generatie blockchain-toepassing, gebaseerd op het technologische succes van andere cryptocurrencies.

Telegram cryptocoin Gram

 

Het plan is om de 180 miljoen actieve gebruikers in te zetten om Gram een kickstart te geven. In het vierde kwartaal van dit jaar wordt al een wallet gelanceerd, waarin de munt bewaard kan worden. Begin 2019 moet het Telegram Open Network al volledig zijn deuren openen voor alle gebruikers.

Maar wat maakt Telegram’s Gram zo bijzonder? Ten eerste is het systeem groen. Bitcoin en vergelijkbare tokens geven nieuwe munten vrij wanneer miners ingewikkelde wiskundige problemen oplossen. Een innovatief idee, maar het slurpt energie. Sterker nog, meer elektriciteit dan heel Servië. In het geval van Telegram wordt er bewust niet voor die aanpak gekozen. In plaats daarvan worden de munten gefaseerd gedistribueerd. Meer daarover lezen? Dan kun je hier de white paper checken.

Er hoeven geen grote partners gezocht te worden die de munt gaan gebruiken: dat doet het platform zelf al.

Razendsnel en instant succes

Daarnaast moet het systeem razendsnel worden. Bitcoin verwerkt ongeveer zeven transacties per seconde, in totaal. Telegram’s netwerk moet maar liefst een miljoen transacties per seconde gaan verwerken. Daarvoor wordt er een middenweg gekozen tussen centralisatie en decentralisatie: het levert de anonimiteit van decentralisatie, en de groeimogelijkheden van centralisatie.

Het is de bedoeling dat er 200 miljoen Gram in circulatie wordt gebracht. Vier procent zal in handen blijven van de ontwikkelaars. Een verdere 52 procent wordt achtergehouden door Telegram zelf, om volatiliteit en speculatie tegen te gaan. De overige 44 procent wordt daarna aan het grote publiek verkocht. Alleen al de eerste ronde zal al meer dan 500 miljoen dollar waard zijn. Daarmee behoort Gram in een klap tot de grootste cryptocoins.

Telegram cryptocoin Gram

Dat is het grote voordeel van Telegram: het heeft al een basis om op voort te bouwen. Telegram is als chat-app en platform al een groot succes. Er hoeven geen grote partners gezocht te worden die de munt gaan gebruiken: dat doet het platform zelf al. Instant succes in de praktijk. Het laat maar weer eens zien hoe cryptocoins van elkaar kunnen verschillen qua nut en doel. Er is niet een uiteindelijke munt die de troon bestijgt.

Daar lijkt het nu soms wel op, omdat men enkel investeert voor het winstbejag. Handelswaar. In de lange termijn zijn plannen als dat van Telegram waar het om draait, het daadwerkelijke nut. Kom er als eerste achter wanneer je Grams kunt kopen door je op te geven voor onze nieuwsbrief. Of check waarom Bitcoin opeens zo hard zakt.

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Telegram komt met eigen cryptocoin: in een klap de grootste?
Sluiten