Koopwijzer: dit zijn de beste smartphones van januari 2020

Koopwijzer: beste budgetsmartphones

In deze categorie bespreken we de beste budget smartphones. Voor iedereen die niet teveel wil betalen, maar wel een goede smartphone wil hebben. Tegenwoordig zijn er namelijk bijzonder goede toestellen te koop in het budgetsegment. Vanaf ongeveer €150 kun je een aardig toestel kopen. Voor ruim €200 koop je een moderne en snelle smartphone, die in het dagelijks gebruik weinig onderdoet voor een veel duurder toestel. Op deze pagina hebben we de beste smartphones tot €300 voor je verzameld.

Nokia 2.3

Wie echt weinig wil betalen voor zijn smartphone, moet bij de Nokia 2.3 zijn. Geenszins een spannende telefoon, maar wel een goedkoop toestel dat gewoon werkt. En dat voor €118.

Voor dat geld krijg je een Android One-smartphone die minimaal 2 jaar up-to-date blijft en voldoende specificaties heeft om basic apps te draaien. WhatsAppen, Buienradar checken of je reis plannen is allemaal geen probleem. Bovendien heeft de Nokia 2.3 een modern ontwerp met een scherm dat een groot deel van de voorkant inneemt. Het geheugen is met 2GB RAM en 32GB opslag niet super ruim, maar wel beter dan veel andere echt goedkope smartphones.

Je moet niet verwachten dat de Nokia 2.3 erg snel is, mooie foto’s maakt of een briljant scherm heeft. Bovendien heeft ‘ie geen vingerafdrukscanner. Als je dat soort zaken wilt zul je echt wat dieper in de buidel moeten tasten. Wil je gewoon een eenvoudige smartphone die werkt, dan zit je met deze Nokia 2.3 goed.

Nokia 2.3
Afbeelding: Nokia

Realme 5

Realme levert zijn smartphones sinds kort in Europa en daar mogen we blij mee zijn. Het Chinese merk maakt namelijk uitstekende smartphones voor weinig geld. De Realme 5 van €169, bijvoorbeeld. Bovendien is Realme een zusterbedrijf van Oppo, dus hoef je je over de kwaliteit geen zorgen te maken.

De Realme 5 is een interessante keuze voor wie niet teveel geld wil uitgeven, maar toch een snelle en mooie smartphone wil. De Snapdragon 665-chipset en het werkgeheugen van 3GB zorgen ervoor dat de smartphone prima presteert; het kleurrijke ontwerp betekent dat ‘ie er mooi en opvallend uitziet. Verder is de 5000mAh-accu een duidelijk voordeel: je kunt er zeker van zijn dat dit toestel met gemak de dag doorkomt. Het enige nadeel is de Color OS-software: die is aan de drukke kant en werkt niet altijd even handig. Desondanks is de Realme 5 een toptoestel voor weinig.

Realme 5
Afbeelding: Realme

Xiaomi Redmi Note 8 Pro

De Xiaomi Redmi Note 8 Pro was pas een van de winnaars in onze vergelijking van vijf budgetsmartphones, en niet zonder reden. Hij kost net iets meer dan €220 en voor dat geld krijg je een toestel dat op de meeste vlakken uitstekend scoort.

Hij is bijvoorbeeld erg snel voor zijn klasse, heeft een heerlijke accu en maakt indruk met zijn 64-megapixelcamera. Die kan bij goed licht erg mooie en detailrijke foto’s schieten. Als het donker wordt gaat hij onderuit, maar dat geldt eigenlijk voor alle camera’s in budgetsmartphones. Het ontwerp van de Redmi Note 8 Pro is mooi en waterafstotend en de smartphone heeft als leuke extra de mogelijkheid om als afstandsbediening gebruikt te worden.

Het enige echte nadeel van de Redmi Note 8 Pro is de software. De MIUI die Xiaomi bovenop Android heeft gelegd is niet erg overzichtelijk en had wat stabieler gekund.

Motorola Moto G8 Plus

Vind je een goede software-ervaring belangrijk? Dan moet je bij de tweede winnaar van onze budgetsmartphone-vergelijking zijn: de Motorola Moto G8 Plus. Die heeft minder ruwe power dan de Xiaomi Redmi Note 8 Pro en is een paar tientjes duurder. Daar staat tegenover dat hij fijnere software heeft, betere foto’s in het donker maakt en voorzien is van stereospeakers.

Dat betekent dat Motorola voor €270 een erg goede smartphone heeft neergezet. De Snapdragon 665-chipset, 4GB werkgeheugen en 4000mAh bieden een goede basis en eigenlijk doet de Moto G8 Plus alles wat een budgetsmartphone moet doen. Daar komt bovenop dat hij bijna schone Androidsoftware met een paar handige toevoegingen heeft, beschermd is tegen water en goed geluid uit zijn stereospeakers weet te pompen. De 48-megapixelcamera is een van de beteren in een budgettoestel en als leuke toevoeging heeft de G8 Plus een extra ‘actioncam’.

Realme X2

We hadden het al eerder over de Realme 5, maar Realme heeft nog wat toppertjes in huis. De Realme X2 bijvoorbeeld. Hij moet het vooral hebben van zijn mooie 6,4-inch amoledscherm, 64-megapixelcamera en razendsnelle Snapdragon 730-chipset. Niet slecht voor €299, zouden we zo zeggen. Verder heeft de X2 een vingerafdrukscanner in het scherm, een 4000mAh-batterij met supersnellaadfunctie en een heerlijk kleurrijk ontwerp.

Het grootste nadeel is wederom de software. De op Android gebaseerde Color OS-software die ook door Oppo gebruikt wordt is druk en ongepolijst. Nog steeds de moeite waard voor die €299, maar het begint wel meer mee te spelen. Hoe dan ook: wie met wat mindere software kan leven heeft met de Realme X2 wel een indrukwekkende smartphone te pakken voor een erg lage prijs.

Realme X2 beste smartphones koopwijzer
Afbeelding: Realme
Reageer op artikel:
Koopwijzer: dit zijn de beste smartphones van januari 2020
Sluiten