Koopwijzer: dit zijn de beste smartphones van oktober 2019

Koopwijzer: beste midrange smartphones

Echte koopjesjagers moeten het hebben van de beste midrange smartphones. In deze categorie behandelen we toestellen met een prijs tussen de €300 en €500; een segment waarin uitstekende smartphones te krijgen zijn. Sterker nog: met minder dan een top-chipset van vorig jaar moet hoef je voor dit geld geen genoegen meer te nemen.

Samsung Galaxy A70

Misschien was het je al opgevallen dat Chinese smartphones nogal dominant zijn in de goedkopere regionen van onze koopwijzer. Niet zo gek, want ze bieden over het algemeen een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding. Ze komen echter ook met sterk aangepaste Androidsoftware die niet iedereen zal kunnen waarderen.

Ben jij een van die mensen? Dan moet je zeker eens naar de Samsung Galaxy A70 kijken. Een toestel van €320 met fijne software. Niet dat Samsung’s software helemaal ‘schoon’ is, maar de aanpassingen zijn minder ingrijpend. Bovendien heeft de A70 een aantal mooie andere voordelen. Bijvoorbeeld het gigantische en mooie 6,7-inch amoledscherm, of de dikke 45000mAh-batterij. Ook de 32-megapixelcamera die bijgestaan wordt door een groothoekcamera mag er zijn. Klein nadeeltje: de smartphone is gebaseerd op een Snapdragon 675-chipset. Die is geenszins traag, maar ook niet zo snel als de chips in andere midrange smartphones.

Samsung Galaxy A70 koopwijzer
Afbeelding: Samsung

Huawei Mate 20

Een snelle en moderne smartphone met goede camera voor maar €350. Wie wil dat nou niet? De Huawei Mate 20 biedt precies dat, en is op het oog dus een uitstekende deal. Er is alleen één maar: de onenigheid tussen Huawei en de Amerikaanse overheid is nog steeds niet helemaal opgelost. Dat brengt wat onzekerheid met betrekking tot updates.

Maar ja, als je dat risico neemt krijg je wel een uitstekende smartphone voor weinig geld. De Mate 20 heeft een dijk van een batterij, een goede driedubbele camera en een gigantisch scherm. In tegenstelling tot veel high-end smartphones heeft ‘ie gewoon een audiojack en de kleinere druppelnotch is ook zeker een voordeel. De Kirin 980-chipset is misschien niet meer de snelste tegenwoordig, maar nog steeds ruim bovengemiddeld in deze klasse.

Huawei Mate 20 koopwijzer
Afbeelding: Huawei

Xiaomi Mi 9T Pro

Xiaomi staat bekend om zijn uitstekende prijs-kwaliteitverhouding. Het nieuwste topmodel van de fabrikant stelt in dat opzicht niet teleur. Sterker nog: Xiaomi biedt met de Mi 9T Pro een high-end smartphone voor een midrangeprijs.

Natuurlijk zijn er een aantal dingen die missen tegenover de ‘echte’ toppers. Zo heeft de Mi 9T Pro een camera die niet meer dan gewoon prima is, is hij niet waterdicht en biedt hij geen spannende extra’s. Bovendien is de MIUI software niet onze favoriet. Toch heeft hij vooral ook heel veel te bieden voor zijn prijs van €380.

Zo heeft de telefoon een bijzonder ontwerp, een driedubbele camera (groothoek, normaal en zoom), een in-display vingerafdrukscanner en een snelle Qualcomm Snapdragon 855-chipset. Het scherm is een 6,4-inch amoled-exemplaar zonder notch: de selfiecamera zit in een uitschuifmodule. Ook mooi: de Xiaomi Mi 9T Pro heeft gewoon nog een audiojack. Zie je ook niet vaak meer.

Xiaomi Mi 9T Pro
Afbeelding: Xiaomi

Google Pixel 3a XL

De Google Pixel 3a XL is niet de snelste of mooiste smartphone in deze klasse. Toch is het een aanrader. De redenen? Een geweldige camera en volledig schone Androidsoftware. De camera komt direct uit de ‘echte’ Pixel 3 en wordt door velen gezien als de beste smartphonecamera. De software komt rechtstreeks van Google zelf; zo weet je zeker dat je de beste Androidervaring krijgt. Op updates hoef je ook nooit lang te wachten.

Daar tegenover staat het wat saaie en verouderde ontwerp van de Pixel 3a XL. De smartphone is stevig en degelijk, maar kan met zijn grote schermranden niet echt meer mee in 2019. Ook onder de motorkap is de Pixel 3a XL wat minder krachtig dan andere high-end smartphones van dit jaar. Toch maken de camera en software de Pixel 3a XL zijn prijs van €499 meer dan waard.

 Google Pixel 3a XL koopwijzer beste smartphones
Afbeelding: Google
Reageer op artikel:
Koopwijzer: dit zijn de beste smartphones van oktober 2019
Sluiten