OLED- vs. LED LCD-televisies: dit moet je weten over de verschillen

Ben je op zoek naar een nieuwe televisie? Dan ben je waarschijnlijk al in een doolhof aan technologieën, marketingtermen en toekomstbeloftes beland. Om het nog ingewikkelder te maken houden fabrikanten er zelfs eigen benamingen op na, terwijl het vaak om dezelfde technologie gaat. Het uitzoeken van een tv hoeft toch niet zo moeilijk te zijn? We helpen je een handje met het verschil tussen OLED en LED LCD.

Je staat in je favoriete (online) winkel, met een breed scala aan televisies. De kans is groot dat je vooral moet kiezen tussen OLED en LED. Twee termen die op elkaar lijken, maar toch zit er een groot verschil tussen. Het was je misschien al opgevallen dat OLED-televisies van merken als Panasonic in de meeste gevallen een tikkeltje duurder zijn. Wat is het verschil, en is OLED de upgrade waard?

LED-televisies: degelijke kwaliteit

LED-televisies gebruiken LED-lampjes voor de achtergrondverlichting. Die kleine lampjes verlichten het LCD-scherm waar jij als kijker tegenaan kijkt. In dat LCD-paneel zitten zogenaamde kristallen. Elektrische spanning zorgt ervoor dat die kristallen meer of minder licht doorlaten. Het resultaat is het beeld dat jij ziet, of het nou de eerste aflevering van Stranger Things of een film uit de jaren negentig is.

Dat is de basis van LED-technologie. Je kunt LED-televisies verder onderverdelen in twee categorieën. Laten we beginnen met full-LED. Daarbij zitten de LEDs direct achter het LCD-scherm. Het voordeel? Daardoor wordt het licht gelijkmatig over het gehele scherm verdeeld en kunnen de LED-lampjes zelfs gedeeltelijk worden gedimd. Daardoor kunnen donkere gedeeltes in filmbeelden extra donker worden gemaakt.

Panasonic OLED LED Televisie

De tweede soort LED-categorie heet edge-LED-tv. Daarbij zitten de lampjes alleen in de uiterste randen van het paneel. Dat heeft als voordeel dat de uiteindelijke televisies extra dun kunnen worden gemaakt. De lichtopbrengst is hierbij alsnog uitstekend, echter kan het voorkomen dat de lichtverdeling inconsistent is. Dit merk je vooral wanneer donkere en heldere beelden naast elkaar weer worden gegeven.

Het is belangrijk om te benadrukken dat LED-televisies niet per se een hogere beeldkwaliteit bieden. De naam slaat dus op de achtergrondverlichting, niet de uiteindelijke beeldkwaliteit. De verlichting heeft invloed op de kleurweergave, maar het eindresultaat is vooral afhankelijk van het paneel zelf.

OLED-televisies: de toekomst

Dan komen we aan bij de schermtechniek die de hemel in wordt geprezen: OLED. Oftewel, organic LED. Het was je misschien al opgevallen dat OLED-televisies in de meeste gevallen aan de prijzige kant zijn. Dat komt doordat de techniek nog relatief jong is. Je kent de term misschien wel van de schermen die bijvoorbeeld in de iPhone X zitten.

Het productieproces van OLED is een stuk ingewikkelder en daarmee duurder, maar wat levert het op? De individuele pixels van OLED-televisies kunnen zelf licht geven, met behulp van de stroom die er door wordt geleid. Pixels kunnen dus ook individueel uit worden gezet, waardoor zwart echt pikzwart is. Ook lopen de kleuren daardoor niet meer in elkaar over, wat een intensere weergave oplevert. Bovendien is er dus geen achtergrondverlichting nodig, een onderdeel dat wel ontzettend belangrijk is bij normale LED-televisies.

Panasonic OLED LED Televisie

Je had het vast al geraden: daardoor kunnen OLED-televisies nog dunner worden. Bovendien is de kijkhoek groter en de beeldkwaliteit een stuk beter. Voeg daar een lagere reactietijd en een haarscherp contrast aan toe en je hebt beeld om je vingers bij af te likken. Het moge dus duidelijk zijn dat OLED echt de volgende stap is als het om televisies gaat. Maar waarom dan toch nog die moeilijke keuze?

De strijd tussen LED en OLED is voor de doorsnee consument nog lang niet gestreden.

Het antwoord is simpel: de prijzen. Televisies kosten nou eenmaal aardig wat geld, ook al is het een investering waarvan je jaren plezier hebt. Daardoor is het de vraag of je meer wil neerleggen voor de nieuwe en superieure technologie, of voor de goedkopere veiligheid van de uiterst geoptimaliseerde oude schermtechnologie kiest. De strijd tussen LED en OLED is voor de doorsnee consument dus nog lang niet gestreden.

Het landschap begint echter steeds sneller te veranderen. Vooral Panasonic brengt steeds breder assortiment, waarbij er niet bespaard wordt op kwaliteit. Daadoor worden OLED-televisies toegankelijker, al helemaal met de cashback die het merk nu aanbiedt. Uiteindelijk zal het beeld moeten spreken. Oordeel zelf in je lokale elektronicawinkel, en wie weet heb jij binnenkort een schitterende nieuwe televisie in huis.

In samenwerking met Panasonic

Reageer op artikel:
OLED- vs. LED LCD-televisies: dit moet je weten over de verschillen
Sluiten