Martijn Pijnenburg
Martijn Pijnenburg Tech 16 juli 2019

Terminator 2 met Sylvester Stallone? Maker deepfake video legt uit!

Als jij een filmliefhebber bent dan zal jij jezelf ongetwijfeld weleens afgevraagd hebben hoe een bepaalde titel eruit had gezien als iemand anders de hoofdrol had vertolkt. Hoe zou het zijn als Keanu Reeves de nieuwe James Bond was geworden? Wat als Jason Momoa Wolverine had gespeeld? De deepfake video´s van Youtuber Ctrl Shift Face kunnen ons dit nu echter ook laten zien.

Terminator 2 met Sylvester Stallone in de hoofdrol

Er is een trend in opkomst die naast interessant ergens ook heel eng is. We hebben het hier over deepfake, waarin AI wordt gebruikt om nieuwe dingen in bestaande videobeelden te verwerken. Zo is het bijvoorbeeld al mogelijk om iemands gezicht te verwisselen, waardoor het het lijkt alsof het niet Arnold Schwarzenegger, maar Sylvester Stallone was die de bekende  T-800 speelde in Terminator 2:

Video´s zoals bijvoorbeeld deze van Youtuber Ctrl Shift Face lijken misschien erg grappig, maar het spreekt voor zich dat er ook misbruik van deze technologie gemaakt kan worden. Zo waren er een tijdje geleden al mensen die deepfake gebruikten om bekende actrices in pornofilms te verwerken.

Ook zou de technologie ingezet kunnen worden voor politieke doeleinden, om bijvoorbeeld een tegenstander iets te laten zeggen wat zijn of haar geloofwaardigheid sterk teniet zal doen.

Gelukkig zien de video´s er daarvoor, zoals als je misschien al in het Terminator 2 filmpje kon zien, momenteel nog net iets te nep voor uit. Al zal hier in de toekomst waarschijnlijk nog verandering in gaan komen.

Wie is Ctrl Shift Face?

Mocht je enkele video´s van Ctrl Shift Face hebben gezien dan is de kans groot dat je jezelf afvraagt wie hier nou eigenlijk achter zit. De persoon in kwestie heeft echter aangegeven anoniem te willen blijven:

´´Ik heb niet de behoefte om mijn echte naam prijs te geven. Dit omdat ik liever mijn werk voor me laat spreken.´´

Tevens zegt hij zelf ook niet precies te weten hoe de betreffende software werkt en slechts een gebruiker van de technologie te zijn. Je hoeft blijkbaar dus geen computergenie te zijn om het te gebruiken.

Er is een kans dat er binnenkort ook een audio variant van deepfake komt. Hiermee zou het bijvoorbeeld ook mogelijk zijn om niet alleen het gezicht maar ook de stem van Sylvester Stallone te verwerken in een iconische Terminator scene.

Naast de Terminator 2 video staan er ook nog een flink aantal andere video´s op het Youtubekanaal van Ctrl Shift Face. Waaronder een filmpje waarin lijkt alsof het niet Jack Nicholson, maar Jim Carrey was die de hoofdrol had in The Shining:

Meer over films en nieuwe technologieën die filmmakers gebruiken is te lezen in ons overzicht.

Reageer op artikel:
Terminator 2 met Sylvester Stallone? Maker deepfake video legt uit!
Sluiten