Jeroen Kraak
Jeroen Kraak Popsci 13 aug 2020
Leestijd: 2 minuten

Enorme terror-krokodil ontdekt met tanden zo groot als bananen

Een krokodil hoop je niet graag tegen te komen op je vakantie. Vroeger waren ze echter nog veel groter en joegen ze op dino’s.

Ben je bang voor krokodillen? Dan kun je dit artikel maar beter overslaan. Wetenschappers hebben namelijk een krokodil ontdekt met tanden zo groot als bananen. Gelukkig voor ons leefde het beest miljoenen jaren geleden. Toen joeg het op dinosaurussen. De wetenschappers noemen het dier de Deinosuchus.

De terror-krokodil

Dat blijkt uit een studie die is gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Journal of Vertebrate Paleontology. De Amerikaanse onderzoekers zijn te weten gekomen dat de terror-krokodil tot 10 meter lang was en het woog rond 3620 kilo. Daarmee was het de grootste carnivoor in zijn ecosysteem. De hedendaagse Amerikaanse alligator (foto) waarmee het oerdier het meest verwant is tussen de 3,5 en 4 meter lang en weegt maximaal 362 kilo.

 

Het dier leefde 75 tot 82 miljoen jaar geleden op onze aarde. Rond die tijd leefden er ook dinosaurussen op onze planeet. Dr. Cossette, van de universiteit van Arkansas laat aan de New York Times weten dat de krokodil zo’n groot hoofd en zulke kracht in zijn kaken had dat hij makkelijk dinosaurussen on verorberen. “De Deinosuchus was een reus die dinosaurussen terroriseerde die water kwamen drinken. Tot op heden was het dier onbekend. De nieuwe soort die we nu hebben ontdekt blijkt een bizar monsterlijk roofdier te zijn.”

De wetenschappers kwamen het dier op het spoor door tandafdrukken op schilden van schildpadden en dinosaurusbotten. Volgens hen waren er tenminste drie soorten in de Verenigde Staten en Mexico.

Toch leek het dier door zijn enorme hoofd niet helemaal op de standaardkrokodil. De snuit was lang en breed maar enorm groot aan de voorkant rond zijn neus. Dat is zowel bij levende als uitgestorven krokodillensoorten nooit waargenomen. De reden van de grote neus is onbekend.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft

De laatste ontwikkelingen in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
Enorme terror-krokodil ontdekt met tanden zo groot als bananen
Sluiten