Noah Korevaar
Noah Korevaar | LinkedIn Tech 22 nov 2018

Terugblik: 10 jaar geleden ontstond de emoji-revolutie

Waarschijnlijk bestaat anno 2018 de helft van al je chatberichten uit emoji. Ook reacties op het internet en e-mails staan er vol mee. Ondertussen is het alweer 10 jaar geleden dat de emoji-revolutie begon, met Apple als een van de belangrijkste aanjagers. In 2008 begon de iPhone de kleurrijke virtuele icoontjes te ondersteunen.

10 jaar emoji

21 november, om precies te zijn. In de tijd dat iOS nog iPhone OS heette. iPhone OS 2.2 voegde emoji toe, maar vooral met de Japanse markt in het achterhoofd. Onze vrienden van OneMoreThing schreven destijds over “een Japanse uitvinding en gemeengoed in dat land,” alsof het een Japans dingetje zou blijven.

Achteraf heeft het heel anders uitgepakt, maar toch was die inschatting niet zo gek. Aanvankelijk was het namelijk helemaal niet makkelijk om emoji op je iPhone te gebruiken. Ze zaten weggestopt in een apart toetsenbord, speciaal voor Japan. Een toetsenbord dat je ook nog eens apart moest aanzetten.

Apple emoji revolutie
Eerste set aan emoji

De keuze was destijds in ieder geval al reuze, met 471 emoji om uit te kiezen. Op het moment van schrijven zijn het er 2776. Toch duurde het nog 2 jaar voor de emoji-revolutie echt los zou gaan barsten.

?Check ook: Dankzij dit boek over de originele emoji uit 1999 voel je je pas écht oud

2010: de katalysator

Waar de eerste 2 jaar fervente gebruikers via een omweg emoji toevoegden aan hun berichten, barstte het in 2010 pas echt los. Toen werden de kleurrijke karakters namelijk een wereldwijde standaard. Waar het voorheen de vraag was hoe ontvangers met een Nokia of BlackBerry jouw emoji zouden zijn, was dat probleem in 2010 eindelijk verholpen.

Het Unicode Consortium zorgde ervoor dat het een universele standaard werd, te detecteren en implementeren voor elke fabrikant. Dat consortium beslist anno 2018 ook nog steeds welke nieuwe emoji toegevoegd gaan worden aan de standaard. Het is vervolgens aan de techbedrijven zelf om ze door te voeren middels een update.

Iedereen kan zich ermee identificeren. Ooit abstracte icoontjes. Nu een rijke visuele en universele taal.

Een beslissing die destijds werd genomen, heeft nu helaas nog steeds grote impact. In 2010 is er namelijk besloten dat fabrikanten zelf het design van hun emoji mochten bepalen. Ze moesten hetzelfde betekenen, maar daar bleef het dan ook bij. Helaas zorgt dat soms alsnog voor verschillende interpretaties.

Apple emoji revolutie
Deze zijn er pas sinds 2012

Pas sinds een aantal jaar worden er actief honderden nieuwe emoji toegevoegd. In 2012 werden er 376 nieuwe exemplaren geïntroduceerd, maar de 3 jaar erna kwam er niks meer bij. Tussen die 376 exemplaren uit 2012 zitten de meest populaire emoji van vandaag de dag.

Het gebruik is zo’n gemeengoed geworden dat de set aan emoji een afspiegeling zijn van onze samenleving. Sinds 2015 kun je verschillende huidskleuren selecteren, maar ook sociale veranderingen en stigma’s passeren de revue. Denk aan homokoppels, nieuwe eetgewoonten, eenoudergezinnen en zelfs genderneutrale emoji. Zo kan iedereen zich identificeren met de kleurrijke plaatjes. Ooit abstracte icoontjes. Nu een rijke visuele en universele taal.

?Check ook: Deze Microsoft app vertelt je precies hoe goed je emoji’s na kunt doen

Reageer op artikel:
Terugblik: 10 jaar geleden ontstond de emoji-revolutie
Sluiten