Terugblik Apple-event op 12 september: iPhone 5, iTunes 11, iPod Touch, iPod Nano en de Earpods

Gisteren vond het Apple-event, waar de ‘gehele wereld’ al maanden op zat te wachten, plaats in San Francisco. Om 19.00 Nederlandse tijd betrad Apple CEO Tim Cook het podium om te vertellen over vanappelles. Zo begon hij met wat verkoopstatistieken, gebruikersstats en de releases van afgelopen jaar, zoals Mountain Lion, de nieuwe iPad en de nieuwe MacBook Pro. Wij konden er helaas niet live bij zijn, maar hebben natuurlijk wel alles ‘live’ gevolgd. Graag verblijden wij jou (of niet) dan ook met deze round-up vol nieuwe Apple-producten die we binnenkort in de winkel – online en offline – kunnen verwachten.

iPhone 5

Phil Schiller kwam het podium op om de iPhone 5 te presenteren. Er werd direct duidelijk gemaakt dat de iPhone 5 met een dikte van 7,6mm zo’n 18% dunner is dan de 4S. Ook is de iPhone 5 een stuk lichter. Met 112 gram is de phone 20% lichter dan de 4S. Over de afmeting zegt Phil Schiller: “It’s because of your hand. It should fit there. That’s how we designed the iPhone 5.”.

Het toestel is volledig gemaakt van glas en aluminium en beschikt over een 4-inch Retina beeldscherm met een resolutie van 1136 x 640 en 16:9 ratio. Dit scherm heeft 44% meer kleurverzadiging dan zijn voorloper. Schiller zegt er het volgende over: “This is the most accurate display in the industry. The touch sensors are integrated right into the display itself. We removed a layer and made it sharper. This is the world’s most advanced display, and I couldn’t be prouder of it.”

In de iPhone 5 zit een 8MP iSight camera met een diafragma van f/2.4 en een hybride IR filter. De sensor is een stuk kleiner geworden, maar heeft dezelfde kwaliteit als de camera in de 4S. De performance van fotograferen met weinig licht is sterk verbeterd en de camerasnelheid is met 40% toegenomen. Volgens Schiller is de belangrijkste cameraverandering de nieuwe Panorama-modus. Hij laat een 28MP panorama van de Golden Gate Bridge zien. Je kunt ook stilstaande foto’s maken terwijl je aan het filmen bent. De maximale filmresolutie is 1080p en FaceTime werkt met 720p HD.

De iPhone 5 is voorzien van supersnelle wireless. Ze hebben HSPA+, DC-HSDPA en LTE toegevoegd. De LTE bestaat uit een enkele chip, een enkele radio en een dynamische antenne. 4G zal beschikbaar zijn in de Verenigde Staten, Canada, Azië, Australië en Europa. In Nederland is 4G nog niet mogelijk en het is nog maar de vraag wanneer dit gaat komen. De processor is geüpgrade naar Apple’s A6 SoC. Dit zorgt voor een 2 x snellere CPU performance en 2 x snellere graphics. Verder is de phone voorzien van 3 microfoons. Dit moet de ruis tijdens telefoongesprekken reduceren. Ook biedt de iPhone 5 ondersteuning voor breedbandgeluid. Hierdoor ben je beter hoorbaar en klinkt de spraak wat natuurlijker. De luidspreker is 20% kleiner geworden door het verbeterde design.

De connector is 80% kleiner dan de traditionele 30-pin kabel. De nieuwe connecter is een 8-pin all-digital connector. Apple komt met een verlengstuk voor je oude accessoires, dus die kun je gewoon blijven gebruiken (als je waarschijnlijk wat extra geld neerlegt).

De allerbelangrijkste verandering is volgens Schiller de software iOS6 waarop de iPhone draait. Deze software beschikt over 200 nieuwe functies en zal gratis beschikbaar zijn vanaf 19 september. In iOS6 is o.a. de Google Maps integratie en de YouTube-app verwijderd. Apple gebruikt de kaarten van Tom Tom. Hierin is navigatie ook mogelijk. Google heeft ondertussen zijn eigen YouTube app ontwikkeld, dus die kun je gewoon downloaden en blijven gebruiken. Verder zijn bijvoorbeeld FaceTime en iMessages verbeterd en heeft Siri een belangrijke rol in het mobiele besturingssysteem. Door Siri kunnen bijvoorbeeld apps via spraakbesturing worden geopend en is Facebook geïntegreerd in Siri. Status-updates uitvoeren met je stem wordt dus mogelijk.

De iPhone 5 zal beschikbaar zijn in het zwart/antraciet en wit/zilver. Vanaf 28 september is -ie te koop in Nederland. De prijzen van de iPhone 5 zijn gelijk aan die van de iPhone 4S. In Europa zal de iPhone 5 dus €599/€699/€799 gaan kosten.

Bekijk hieronder een video en beelden voor een eerste impressie:

iTunes 11

Apple heeft aangekondigd dat er een nieuwe desktop versie voor iTunes komt. Volgens Apple is de gebruiksvriendelijkheid sterk verbeterd en is het design vergelijkbaar met de mobiele versies. Verder is iCloud volledig in iTunes geïntegreerd en is de iTunes mini player strakker en eenvoudiger. Door de integratie van iCloud is het mogelijk om je aankopen te synchroniseren tussen je mobiele apparaten en de desktops. Ook de iTunes App Store is geüpdate en biedt apps, boeken, muziek, films, televisieprogramma’s en is de Facebook Like-button geïntegreerd.

De nieuwe iTunes zal in oktober te downloaden zijn.

iPod Nano

Gelukkig, apple is de iPods niet vergeten. Ook deze zijn aan verandering toe… De kleine iPod Nano heeft weer een groter scherm gekregen. Het scherm is 2,5-inch groot en zal beschikken over multitouch. De dikte van de Nano is 5,4mm. Dit is 38% dunner dan de vorige versie. Ook de Nano beschikt over de kleinere Lightning connector. Aan de zijkant zijn fysieke playback controls toegevoegd en zijn er een FM tuner en stappenteller ingebouwd. Door de ingebouwde bluetooth-functie is het mogelijk om de Nano aan te sluiten op draadloze headphones en speakers. Om eerlijk te zijn heeft -ie wel iets weg van de nieuwe Nokia Lumia 920.

De nieuwe 16GB Nano is vanaf oktober verkrijgbaar in het zwart, wit, roze, groen, blauw, geel en rood. De iPod gaat in de VS $149 kosten.

iPod Touch

De iPod Touch is ook vernieuwd. Het scherm van de nieuwe Touch is hetzelfde Retinascherm als de iPhone 5. De dikte van het apparaat is 6,1mm. De performance wordt bepaald door een dual-core A5-chip. Het apparaat beschikt over een 5MP iSight-camera met autofocus en flitser. Filmen kun je met 720p HD en ook Facetime is in HD. De Touch is compatible met Airplay en het is mogelijk om via spraak nummers op te vragen via Siri.

Aan de achterkant is een speciale schroef bevestigd. Deze schroef is d.m.v. een kliksysteem uit de achterkant te klikken. Hieraan is een polsbandje te koppelen. Dit polsbandje zorgt ervoor dat de touch niet uit je handen valt. Waarschijnlijk is Apple bang dat wij niet zuinig genoeg op onze iPod Touch zijn.

De iPod Touch is te koop in het zwart en wit, maar ook in de kleuren blauw, groen en rood. De 32GB versie gaat in de VS $299 kosten.

NB. De iPod Shuffle werd wel regelmatig getoond tijdens het event, maar zal niet veranderen.

Oordoppen

Apple heeft ook een nieuwe versie koptelefoons gepresenteerd. Het design is totaal anders en is gebaseerd op onderzoek naar de overeenkomsten tussen oren van diverse mensen. Deze oordoppen moeten dus bij iedereen perfect passen. De oordoppen heten voortaan de Earpods en bieden betere geluidskwaliteit. De Earpods worden met de nieuwe iPods (+ de Shuffle) en iPhone 5 geleverd.

Reageer op artikel:
Terugblik Apple-event op 12 september: iPhone 5, iTunes 11, iPod Touch, iPod Nano en de Earpods
Sluiten