Dominick Vietor
Dominick Vietor Tech 1 jan 2019
Leestijd: 3 minuten

Terugblik: dit waren de beste smartphones van 2018

2018 zit er officieel op. Terwijl jij waarschijnlijk ligt uit te brakken van een mooie jaarwisseling, blikken wij nog een keer terug op het afgelopen jaar. Dat doen we met de beste smartphones van 2018 en de trends die het afgelopen smartphonejaar typeerden. Ga met ons mee op deze reis door smartphonejaar 2018.

Smartphonetrends in 2018

Hoewel de smartphonemarkt zich al jaren niet meer zo snel beweegt als voorheen, was 2018 geen slecht jaar voor de smartphonemarkt. Althans, vanuit het oogpunt van de liefhebber. De diversiteit in smartphoneontwerp groeit weer en ook het aantal smartphonemerken dat in Nederland verkrijgbaar is zit in de lift. Dat betekent meer keuze, meer concurrentie en voor wie goed zoekt meer waar voor zijn geld.

De notch werd breed omarmd en ontwikkelde zich in een rap tempo. In een enkel geval verdween hij zelfs weer van het toneel; een trend die zich in 2019 ongetwijfeld zal voorzetten. Bovendien werd in 2018 uitgebreid geëxperimenteerd met nieuwe kleuren en zelfs kleurverloopjes op de achterkant. Zo ontstond er toch meer keuze, hoewel inmiddels bijna alle smartphones uit twee glazen platen met een metalen frame bestaan.

Huawei Mate 20 Pro review design

De ontwikkelingen in smartphonecamera’s werden getypeerd door het toevoegen van meer lezen en nog slimmere software. Dankzij de AI-modus die veel camera’s hebben worden de instellingen aan de omstandigheden aangepast. Dankzij geavanceerde nachtmodi werd het dit jaar steeds eenvoudiger om ook in het donker nog mooie plaatjes te maken met je smartphone.

De veelheid aan lenzen zorgde er bovendien voor dat de flexibiliteit tijdens het fotograferen veel groter werd. Een extra zoom- of groothoeklens of zelfs een combinatie van beiden vind je op steeds meer smartphones.

Huawei Mate 20 Pro vs Samsung Galaxy Note 9 vs Oppo Find X

Toch waren er ook twee duidelijke negatieve trends in de smartphonewereld het afgelopen jaar. De prijzen van topsmartphones rezen de pan uit: een adviesprijs van €999 of meer lijkt inmiddels heel normaal. Verder namen we afscheid van een geliefde feature: de audiojack. Want hoewel er nog wel wat smartphones met zo’n analoge audiopoort zijn, is het inmiddels duidelijk dat die groep steeds kleiner zal worden. Rest in peace.

Beste smartphones van 2018

Enfin. Genoeg over de trends; tijd voor de beste toestellen van 2018. De top 5 daarvan bespreken we in de bovenstaande video uitgebreid, gekoppeld aan de eerdergenoemde trends. En omdat het jaar niet in vijf smartphones te vatten valt, hebben we ook een aantal eervolle vermeldingen. Toestellen als de Samsung Galaxy Note 9, Xiaomi Mi A2 en Apple iPhone XR passeren daar de revue.

De top vijf zelf bestaat uit de Nokia 7 Plus, Huawei P20 Pro, Xiaomi Pocophone F1, OnePlus 6T en Huawei Mate 20 Pro. Die laatste pakt de titel van beste smartphone van 2018, vanwege zijn ontzettend complete en goede totaalplaatje. Een geweldig scherm, een razendsnelle chipset, een immense batterij en een uitgebreide en goede camera zorgen ervoor dat de Mate 20 Pro – in ieder geval voor Androidliefhebbers – het beste toestel van dit moment is. Bovendien verslaat Huawei met deze smartphone voor het eerst Samsung als het gaat om de beste high-end Androidtelefoon van het moment. Chapeau!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
Terugblik: dit waren de beste smartphones van 2018
Sluiten