Lisanne Beijen
Lisanne Beijen Rides 22 nov 2020

Tesla: 5 dingen die je nog niet wist over de elektrische auto

Tesla was vanaf zijn oprichting door Elon Musk al direct een opvallende autofabrikant. Iedereen had en heeft wel iets te zeggen over de visionaire Elon Musk en over de ‘futuristische’ elektrische auto’s zelf. Tesla is geliefd bij velen, maar wordt zeker niet door iedereen even veel gewaardeerd.

Of je nou een fan bent of niet: Tesla is een bijzondere autofabrikant. Het bedrijf zelf is misschien net zo bijzonder als de auto’s die het maakt. Kende je de onderstaande vijf feitjes en weetjes over Tesla al?

Elon Musk is niet de oprichter

Elon Musk is op dit moment de CEO van Tesla. Hij is het gezicht, het brein en de stem achter de elektrische auto’s. Toch is hij niet de oprichter. Het bedrijf werd in 2003 opgericht door twee mannen, genaamd Marc Tarpenning en Martin Eberhard. Al claimen Musk en twee anderen dat zij ook oprichters zijn van het merk.

Een Tesla heeft geen uitknop

Als je even klaar bent met werken op je laptop klap je hem meestal gewoon dicht zonder hem volledig uit te schakelen. Je laptop slaapt en ontwaakt weer zodra je hem weer nodig hebt. Ditzelfde geldt eigenlijk voor een Tesla, alleen is die nooit volledig uitgeschakeld.

Wanneer een van deze elektrische auto’s in zijn parkeer-modus staat lijkt het alsof hij volledig uit staat. De motor, lampen en het display zijn immers uit en de auto staat stil op zijn plek. Dit kun je vergelijken met de slaapstand van een laptop. Doordat de auto eigenlijk in een soort slaapstand staat kan hij nog steeds updates ontvangen midden in de nacht, zonder dat je daarvoor naar een Tesla-garage hoeft te rijden.

Tesla Model Y
Tesla Model Y prototype (Afbeelding: Tesla)

Bizar snel accelereren dankzij Ludicrous Mode

Vond je Tesla’s elektrische auto’s al een beetje sci-fi en futuristisch? De Ludicrous Mode doet daar nog even een schepje bovenop. Met deze modus geactiveerd trekt een Tesla bizar snel op zonder zijn accu daardoor bizar snel leeg te trekken.

Deze modus heeft echter wel zijn beperkingen. Als een bestuurder vanuit stilstand accelereert dan gaat dat op lange termijn wel ten koste van de motor, de schakelbak en de accu.

De Roadster is de snelste elektrische auto ter wereld

Tesla’s Roadster werd in 2017 onthuld en is vandaag de dag nog altijd de snelste elektrische auto die bestaat. De auto heeft een topsnelheid van zo’n 402 kilometer per uur, wat een absoluut unicum is voor een auto die rijdt op elektriciteit. Daarnaast accelereert deze elektrische auto van 0 tot 96 kilometer per uur in slechts 1.9 seconden. Ook deze cijfers zijn eigenlijk te bizar om te bevatten.

Tesla roadster
Roadster (Afbeelding: Tesla)

Tesla’s Model 3 kan Supercharger niet gratis gebruiken

Tesla installeert Superchargers langs de weg die zijn elektrische auto’s, zoals de naam al zegt, super snel oplaadt. In 30 minuten om precies te zijn. Het netwerk van Supercharger-laadpunten groeit ook in Europa met steeds meer laadpunten langs populaire routes. Dit slimme oplaadsysteem is alleen niet gratis te gebruiken voor Tesla’s goedkopere Model 3. De duurdere Model S en Model X kunnen wel gratis gebruik maken van deze laadpunten.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft

De laatste ontwikkelingen in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
Tesla: 5 dingen die je nog niet wist over de elektrische auto
Sluiten