Raymon Mens
Raymon Mens Cars 23 aug 2018

Tesla kwakkelt, is Apple de redder van Elon Musk?

Het is je vast niet ontgaan dat bij Tesla momenteel niet alles op rolletjes loopt. Nadat Elon Musk op 7 augustus op Twitter opschepte over zijn plan om de automaker te privatiseren (in de inmiddels beruchte “tweet 420“), hebben investeerders grote twijfels. Daarnaast zijn er veel problemen met productie van de Tesla Model 3. Dat moet de eerste ‘betaalbare’ sedan van het merk worden.

Een invloedrijke investeerder genaamd Ross Gerber, heeft wel een idee hoe Tesla te redden is. Hij denkt dat alleen Apple het bloeden kan stoppen. Op de Amerikaanse TV zei hij dat de huidige problemen van bij de autofabrikant grotendeels operationeel zijn. En toevallig is Apple heel goed in ‘operations’ en productie.

Apple en Tim Cook kunnen brand Tesla blussen

Gerber zegt: “Als je kijkt naar de problemen van Tesla, zijn ze operationeel. Daarom is Tim Cook in het verleden aangenomen door Steve Jobs. Tim Cook is geknipt voor deze rol. In het verleden was dit ondenkbaar geweest omdat Elon Musk dacht geen hulp nodig te hebben. Maar het is duidelijk dat hij Tim Cook en Apple nodig heeft.” Hij zei verder ook dat hij niet wil dat Tim Cook opstapt en bij Tesla aan de slag gaat. Toch denkt de investeerder dat Apple er goed aan doet om te investeren in Tesla en de automaker te helpen zijn productieproblemen onder controle te krijgen.

Voor Apple zou dit ook een kans zijn, meent Gerber. “Mijn grootste angst is dat Apple niet meer zo innovatief is, ik zie niet met welke innovatie het bedrijf over vijf jaar komt. Smartphones zijn over tien jaar helemaal niet zo groot.”
Elon Musk is niets van Tesla

Neemt Apple een belang in Tesla?

Hoewel de suggestie van investeerde Ross Gerber niet onlogisch klinkt, lijkt het ons sterk dat Apple een belang in Tesla neemt. Het bedrijf uit Cupertino is volop bezig met de ontwikkeling software voor zelfrijdende auto’s en wil later ook weer inzetten op het maken van een eigen ‘Apple Car’. Dit is een groot project dat bij Apple dat lange tijd heeft gekwakkeld. Nu twee veteranen met jarenlange ervaring bij andere divisies van Apple aan het roer staan, lijkt het weer beter te gaan.

Hoewel het financieel geen probleem zou zijn om Tesla uit het slop te trekken, lijkt het alsof Apple er niet nog een unit bij kan hebben die in de problemen zit.

Plan Elon Musk en problemen massaproductie

De onrust rondom Tesla heeft twee grote oorzaken. CEO Elon Musk schrikt investeerders af door te zeggen zijn bedrijf van de beurs te willen halen. Dit kondigde hij aan in een Tweet. Hij zei 420 dollar per aandeel te gaan bieden en had de financiering zo goed als rond. Een staatsinvesteringsfonds uit Saoedi-Arabië zou het nodige kapitaal storten. Later bleek dat tot niet helemaal rond te zijn. En nu wil een aantal investeerders zijn vingers niet meer aan Tesla branden.

Het tweede probleem is de massaproductie van de Tesla Model 3. De productie van de ‘betaalbare’ elektrische sedan voor minder dan 40.000 euro komt langzaam op stoom. Musk moest eerder dit jaar al door het stof toen bleek dat dat hij overmatig in had gezet op automatisering. Nu alles een beetje geregeld lijkt te zijn, komt het volgende probleem er alweer aan: leveranciers van onderdelen twijfelen of Tesla nog wel aan zijn financiële verplichtingen kan voldoen. Een verbond van leveranciers stuurde een vragenlijst rond. Van de 22 respondenten gaven 18 leveranciers aan Tesla als financieel risico te beschouwen.

Reageer op artikel:
Tesla kwakkelt, is Apple de redder van Elon Musk?
Sluiten