Tesla installeert mega batterij in Alaska die fossiele brandstoffen vervangt
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.want.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2019%2F12%2FTesla-MEgapack.jpg)
Het energiebedrijf Homer Electric Association voorziet zo’n 50.000 mensen op de Kenai Peninsula op Alaska van stroom. Het bedrijf heeft deze week laten weten dat het een gigantische batterij van Tesla heeft gekocht.
De installatie van de 93 MWh batterij is bedoeld om de netstabiliteit te vergroten, de betrouwbaarheid van elektriciteit en om de systeemefficiëntie te verbeteren. Daarnaast verbetert hij nog een aantal oude processen.
Alaska koopt mega batterij: weg met fossiele brandstoffen
Zo zal de batterij de stroomuitval op de peninsula verminderen. Daarnaast wordt op deze manier ook de uitstoot van broeikasgassen verminderd en ontstaan er meer mogelijkheden voor duurzame energieprojecten. Dit staat vermeld in de blog van Homer Electric Association (HEA).
De batterij zal op HEA’s Soldatna Generating Plant worden geplaatst. Dit is een faciliteit met een gasturbine met een capaciteit van 47 megawatt. De turbine heeft ongeveer 15 minuten nodig om op te laden om elektriciteit te kunnen afgeven. De nieuwe batterij van Tesla heeft slechts enkele milliseconden nodig. Als de batterij van Tesla is geïnstalleerd zal de turbine dus in mindere mate worden gebruikt. Daarmee wordt het gebruik van fossiele brandstoffen flink teruggebracht. Naar verwachting kan de installatie vanaf het voorjaar van 2021 worden gebruikt.
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.want.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2019%2F12%2FTesla-Megapack-2.jpg)
Tesla timmert duurzaam aan de weg in energie-branche
Sinds een aantal jaar timmert Tesla aardig aan de weg met hun bedrijvigheid in energie-opslag. Zo lanceerde het eerder dit jaar ‘Megapack’, het nieuwste energie-opslag-product van het Amerikaanse bedrijf. Energievoorziening beslaat op dit moment nog geen tien procent van Tesla’s werkzaamheden. Dit percentage is de laatste jaren echter toegenomen.
Verschillende energiebedrijven in de VS, Australië en Amerikaans Samoa gebruiken de batterijen van Tesla al om zo het gebruik van fossiele brandstoffen terug te brengen. Zo is het project in Australië voorzien van een 129 MWh Pokerpack-systeem (de voorloper van de Megapack). Volgens Tesla is dit de grootste lithium-ion batterij ter wereld.